De gezonde kanten van vitamine D

Er is de laatste tijd veel te doen rond vitamine D, want deze vitamine zou wel eens een veel grotere positieve invloed op onze gezondheid kunnen hebben dan we nu denken. Vitamine D zou mogelijk zelfs enkele vormen van kanker, waaronder borstkanker en dikkedarmkanker, kunnen voorkomen. Wat is de laatste stand van zaken?

Vitamine D staat bekend als de vitamine die zorgt voor sterke botten, spieren en die een positieve invloed heeft op het immuunsysteem. Maar er verschijnen steeds meer wetenschappelijke studies die aantonen dat de vitamine veel meer in zijn mars heeft.

Zo zou vitamine D helpen bij depressie – wie wordt er niet vrolijk van zonlicht? – en het zou een positieve invloed hebben op het ontstaan van diabetes type 2, auto-immuunziekten zoals multiple sclerose (MS), infectieziekten, hart- en vaatziekten en kanker. Maar er is meer onderzoek nodig om deze verbanden in kaart te brengen.

Een aantal voordelen van de vitamine is inmiddels wel bewezen. De EFSA (European Food Safety Agency), het wetenschappelijke adviesorgaan van de Europese Commissie dat claims op de verpakking van producten te controleren op juistheid, heeft inmiddels een aantal claims over vitamine D goedgekeurd.

Fabrikanten mogen claimen dat vitamine D een bijdrage levert aan een normale werking van het immuunsysteem, gezonde ontstekingsreactie en behoud van een normale spierfunctie. En ook dat vitamine D een bijdrage levert aan de tandenmineralisatie, opname van calcium en fosfor, celdeling, het behoud van een normaal niveau van bloedcalcium en samen met calcium zorgt voor gezonde botten.

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. De huid maakt vitamine D aan uit zonlicht. Van april tot oktober is de zonnestraling in Nederland sterk genoeg om vitamine D in de huid aan te maken. Maar zodra de winter begint, hebben we vitamine D toch nodig uit voedingsbronnen als vette vis, halvarine, margarine en bak-en braadproducten.

Veel groepen zullen daarnaast extra vitamine D moeten nemen, willen ze de winter goed doorkomen qua vitamine D status. Bijvoorbeeld kleine kinderen, mensen met een donkere huidskleur en ouderen met botontkalking.

Bron: Vitamine Informatie Bureau

Lees ook:Duidelijkere informatie over vitamine D
Lees ook:Onderzoek toont aan: Zonnebank preventief tegen griep
Lees ook:Gezondheidsraad handhaaft normen voor vitamine D
Lees ook:‘Vitamine D voorkomt verkoudheid niet’
Lees ook:5 Vitamines voor een goede weerstand

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>