Jonge arts schrijft vaker medicijnen voor

Jonge artsen schrijven meer medicijnen voor en geven minder leefstijladvies aan patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Deze opvallende conclusie trekken Italiaanse wetenschappers op basis van onderzoek onder ruim 1000 artsen.

De wetenschappers bestudeerden de uitspraken en het voorschrijfgedrag van ruim duizend Italiaanse huisartsen, cardiologen en diabetesspecialisten. Dat legden ze naast de gegevens van bijna 1000 patiënten. De meest voorkomende risicofactor bij de onderzochte patiënten waren een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en diabetes type 2.

Vooral jonge artsen onder de 45 jaar schreven vaker antidiabetesmedicijnen en cholesterolremmers voor. Oudere artsen (tussen de 46 en 55 jaar) gaven juist vaker leefstijladvies op het gebied van dieet en bewegen. Ook legden ze meer nadruk op het stoppen met roken.

Cardioloog en onderzoeker Massimo Volpe van de Sapienza University, in Rome: ‘Wij denken dat deze uitkomsten van groot belang zijn voor het opleiden en bijspijkeren van artsen op het gebied van hart- en vaatziekten. Leefstijl en medicatie vormen beide een grote component in het voorkomen van deze ziekten.’

Bron: Gezondheidsnet

Lees ook:Obesitas niet altijd risicofactor voor hartinfarct
Lees ook:Chemo vergroot kans op nieuwe tumoren
Lees ook:Verband tussen bloedgroep en hartziekte ontdekt
Lees ook:Persoonlijk leefstijladvies helpt op gewicht te blijven
Lees ook:Reumapatiënt heeft grotere kans op hart- en vaatziekten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>