Hartstichting: Becel Pro-activ wél effectief

Er zijn geen aanwijzingen dat de margarine Pro-activ van Becel hart- en vaatziekten veroorzaakt. Dat zegt de Nederlandse Hartstichting in een reactie op de aanval van de Foodwatch.

De consumentenorganisatie beweert dat niet aangetoond is dat Becel pro-activ de kans op hart- en vaatziekten verlaagt en dat de stof plantensterolen in de margarine mogelijk zelfs de het risico vergroot.

Volgens de Hartstichting, dat haar logo aan het product heeft toegekend, is dat onzin. Volgens de stichting is in 40 verschillende onderzoeken wetenschappelijk aangetoond dat het cholesterol in het bloed binnen twee tot drie weken met 10% daalt bij een inname van 2.5 gram plantensterolen per dag.

‘Lange termijn onderzoek naar het effect op hart- en vaatziekten ontbreekt, maar naar verwachting kan een dergelijke verlaging van het LDL-cholesterol de kans op hart- en vaatziekten met 20-25% verlagen’, aldus de Hartstichting.

‘De uitspraak van Foodwatch dat ‘er wel een kans is dat Becel pro-activ hart- en vaatziekten kan veroorzaken’ is ontleend aan de waarneming dat personen met sitosterolemie, een zeer zeldzame genetische aandoening, verhoogde sitosterolwaarden in het bloed hebben en bij hen aderverkalking prematuur optreedt.’

Volgens de Hartstichting is er onlangs een overzicht met studies gepubliceerd waaruit blijkt dat er geen relatie is tussen het gehalte aan plantensterolen in het bloed (campesterol en sitosterol) en risico op hart- en vaatziekten bij gezonde mensen.

De European Food Safety Authority (EFSA) onderschrijft de veiligheid en gunstige werking van plantensterolen en acht de wetenschappelijke onderbouwing voldoende. De Hartstichting vindt daarom dat een gezondheidsclaim in dit geval is toegestaan.

Bron: Hartstichting

 

Lees ook:‘Becel Pro-activ niet goed voor je hart’
Lees ook:‘Becel Pro-activ meest misleidende voedingsmiddel’
Lees ook:AH gaat in ‘functional foods’
Lees ook:Strenge regels voor gezondheidsclaims op voeding
Lees ook:‘Foliumzuur helpt hart en bloedvaten niet’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Hartstichting: Becel Pro-activ wél effectief

  1. Metabool

    De Hartstichting heeft namaakboter op zijn hoofd want financieel gesteund door Unilever en dus partijdig. Deze uitspraken zijn gebaseerd op de nooit bewezen aanname dat cholesterol hart- en vaatproblemen veroorzaakt. Er is domweg nooit een dergelijk verband aangetoond. Er is al helemaal niet bewezen dat choleaterolverlaging dergelijke problemen voorkomt, dan wel vermindert. Eerder het tegendeel.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>