‘Becel Pro-activ niet goed voor je hart’

Het is niet bewezen dat de Pro-activ margarine van Becel het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Sterker nog: het product zou de kans op een hartkwaal zelfs kunnen vergroten. Dat stelt consumentenorganisatie Foodwatch die vindt dat de margarine uit de schappen van de supermarkten moet worden verwijderd zolang de langetermijneffecten niet bekend zijn.

Unilever, de fabrikant van Becel, beweert dat Pro-activ het cholesterolgehalte verlaagt en daarmee ook het risico op hart- en vaatziekten. In de margarine zitten plantensterolen, een stof die het cholesterolgehalte verlaagt.

Maar volgens Foodwatch is daarmee nog niet bewezen dat plantensterolen ook het risico op hart- en vaatziekten kunt bestrijden. Integendeel, stelt Foodwatch: ‘er zijn ook onderzoeken die wijzen op een mogelijke toename van het risico op hart- en vaatziekten door consumptie van plantensterolen.’

Volgens de organisatie kunnen mensen met een verhoogd cholesterolgehalte beter niet zelf gaan knutselen met cholesterolverlagende middelen. Plantesterol kan namelijk de opname van bepaalde vitamines en bètacaroteen (provitamine A) verminderen.

De Europese voedselwaakhond EFSA en het RIVM hebben de grens voor plantensterol op maximaal 3 gram per dag gelegd. De EFSA geeft bovendien aan dat het product uitsluitend is bedoeld voor consumenten met een te hoog cholesterol. Uit onderzoek blijkt echter dat bijna de helft van de gebruikers niet in die doelgroep valt. Dat zijn mensen zonder een te hoog cholesterol, maar ook gezinsleden die meesmeren.

Terwijl de Nederlandse Hartstichting samenwerkt met Becel Pro-Activ, raadt de Duitse Hartstichting de margarine juist af. Volgens Foodwatch is Becel Pro-activ in feite een medicijn dat een bijsluiter vereist en uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar zou moeten zijn. ‘Want de dosering komt nauw, er zijn mogelijk bijwerkingen (denk aan de aderverkalking) en voor bepaalde groepen is de kunstboter ongeschikt.’

Foodwatch heeft in Duitsland een zaak aangespannen tegen Unilever. De Nederlandse afdeling van de organisatie zegt het vonnis van de Duitse rechter af te wachten, maar sluit ook een rechtszaak tegen Unilever in Nederland niet uit.

Bron: Foodwatch

 

Lees ook:Hartstichting: Becel Pro-activ wél effectief
Lees ook:‘Becel Pro-activ meest misleidende voedingsmiddel’
Lees ook:AH gaat in ‘functional foods’
Lees ook:Strenge regels voor gezondheidsclaims op voeding
Lees ook:Margarine op je brood verlaagt cholesterol

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Becel Pro-activ niet goed voor je hart’

  1. jvanroosendaal

    Waar kan een consument nog op vertrouwen? Hij wordt constant voor het lapje gehouden en kan nergens meer van op aan. Vanuit een lilaïsch oogpunt bekeken is het eigenlijk het leukste om maar gewoon te eten wat een lichaam lekker vindt en wat het nodig heeft om de dagelijkse bezigheden te kunnen verrichten. Nog meer zou kunnen gebeuren via een psychisch leven, dat geleid wordt door het lila. Dat is echter iets wat nog geen gemeengoed is en waarvan men dus niet al te veel kan verwachten.

      /   Reply  / 
  2. devcon

    Jan, waar heb je het in godsnaam over??

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>