Kans op allergie kleiner bij thuisgeboorte

De kans op allergieën bij baby's is waarschijnlijk groter als het kind in een ziekenhuis wordt geboren. Dat hebben onderzoekers aan de Nederlandse Universiteit van Maastricht vastgesteld. De omgeving tijdens de bevalling is volgens de wetenschappers van grote invloed op de samenstelling van de bacteriënhuishouding in de darmen van de baby.

"De baarmoeder is steriel. Zodra het kind eruit komt, wordt hij besmet met bacteriën van de buitenwereld", legt onderzoeksbegeleider Carel Thijs uit.

De onderzoekers vergeleken uitwerpselen van baby's die in het ziekenhuis zijn geboren met de ontlasting van thuisgeboren baby's. Bepaalde bacteriën die veel in het ziekenhuis voorkomen, kwamen ook meer voor in de ontlasting van ziekenhuisbaby's. Later werd bloed afgenomen van baby's bij wie deze bacteriën waren aangetroffen. Daaruit bleek dat die baby's meer antistoffen in het bloed hebben. Dat wijst volgens de onderzoekers op meer aanleg voor een allergie.

Volgens Thijs is er vijftig procent meer risico op een allergie als een baby bepaalde bacteriën uit het ziekenhuis in zijn darmen heeft. "Maar de kans op een allergie is eigenlijk al heel klein, dus zo groot is het verschil niet", relativeert hij.

Toch heeft een thuisbevalling voor de onderzoekers de voorkeur, mits er geen problemen zijn voorzien. Het afweersysteem van baby's die in de schone omgeving van een ziekenhuis zijn geboren, krijgt volgens Thijs immers niet genoeg te doen. "En daardoor verlaagt de grens van ingrijpen. Zo kan het gebeuren dat het afweersysteem al ingrijpt terwijl het niet nodig is en dan krijg je een allergische reactie. De hulp aan huis is in Nederland goed genoeg."

Bron: zibb.nl

Lees ook:Minder kans op allergie na thuisbevalling
Lees ook:Keizersnede verhoogt risico op dik kind
Lees ook:Keizersnede verhoogt risico op astma
Lees ook:Astma bij je baby voorkomen? Neem een huisdier!
Lees ook:Extra glutamine in voeding goed voor te vroeg geboren baby’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>