“Meisjes die vaak op internet surfen zijn depressiever”

Meisjes die vaak op internet surfen vertonen meer symptomen van depressie dan andere meisjes. Internetgebruik op zich maakt echter niet depressief. Er gaat zelfs een positieve invloed van uit op het psychosociale welzijn.Dat stelt Eef Vervecken in haar eindverhandeling aan de studierichting communicatiewetenschappen van de K.U.Leuven. Ze ondervroeg hierbij 329 leerlingen uit de twee laatste jaren uit het Algemeen Secundair Onderwijs (ASO).

Uit sommige studies blijkt dat internetgebruik meer depressief maakt. Mensen die internetten kunnen immers geen tijd besteden aan sociale interacties met vrienden of familie. Zwakke online contacten zouden hierdoor duurzame en sterke offline relaties vervangen.

In haar onderzoek stelde Vervecken enkel een verband met depressie vast voor meisjes. 30,1 procent van de regelmatige vrouwelijke internetters zou depressieve symptomen vertonen, tegenover slechts 16,7 procent bij de jongens.

Dat de depressieve gevoelens het internetgebruik voorafgaan en niet omgekeerd leidt Vervecken af uit het feit dat enkel voor het opzoeken van online informatie een verband kan vastgesteld worden. De betrokkenen hadden een laag zelfbeeld en/of veel levensstress.

"Het lijkt aannemelijker dat deze meisjes deze info opzoeken om hun negatieve gevoelens te verzachten, dan dat ze hierdoor neurotisch en depressief worden". Vervecken wijst hierbij ook op het feit dat er geen relatie werd vastgesteld tussen internetgebruik en depressie voor mannelijke respondenten.

De ondervraagden stelden bovendien dat het internet hen geholpen heeft om socialer te worden en meer nieuwe mensen te ontmoeten omdat ze in de virtuele wereld makkelijker kunnen converseren en hun ware zelf kunnen uiten.

"Het digitale netwerk helpt dus eenzame en introverte meisjes om de muren van hun sociaal isolement te slopen. We vonden geen bewijzen voor de stelling dat duurzame offline relaties worden vervangen door oppervakkige online contacten vermits er vooral gecommuniceerd wordt met bestaande vrienden", aldus Vervecken.

"De vrees voor sociale isolatie en negatieve gevoelens voor het psychosociale welzijn van internetgebruikers kan hierdoor voorzichtig worden opgeborgen. Via sociale interacties en online informatie kunnen mensen zoals introverten, eenzamen, depressieven, neuroten, mensen met een laag zelfbeeld, gestressten etc. de nodige raad en sociale steun terugvinden in de virtuele wereld."

"Deze studie geeft dat dit vooral bij meisjes het geval is. Toch denken we dat ook jongens wel eens naar het internet grijpen om zich van negatieve gevoelens te verlossen", aldus Vervecken.

Bron: hln.be 

Lees ook:Meisjes zijn stressgevoeliger dan jongens
Lees ook:Universiteit Twente start onderzoek effect mindfulness
Lees ook:Vrouwen van 50 meer kans op depressie
Lees ook:Bespreken van problemen met vriendinnen niet altijd goed
Lees ook:Online hulp voor depressieve diabetespatiënten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>