Meer ongelukken tijdens de gymles


Bewegen is gezond, maar het is niet de bedoeling dat je daarbij in het ziekenhuis belandt. Toch overkomt dat steeds meer scholieren, en wel tijdens de gymles.

De afgelopen jaren is het aantal kinderen dat op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis moest worden behandeld vanwege verwondingen die ze tijdens de gymles hadden opgelopen, met bijna 50% gestegen, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Consument en Veiligheid.

In de periode 2003-2007 ging het om circa 14.000 leerlingen, waarvan iets meer dan de helft van de kinderen op de basisschool zit.  Uitgaande van 200 schooldagen (40 lesweken) per jaar zijn dit maar liefst meer dan 70 leerlingen per dag!

Consument en Veiligheid denkt dat de stijging onder meer komt doordat kinderen meer zijn bewegen. Maar ook de groepsgrootte van het aantal kinderen dat leskrijgt speelt mee, net als de kwaliteit van de accomodatie en gymtoestellen.

Daarnaast zou er binnen scholen meer aandacht moeten zijn voor het aanleren van vaardigheden die kinderen nodig hebben om veilig – dat wil zeggen zonder ernstige blessures of letsels - te bewegen en te sporten.

De meeste ongelukken gebeuren in de gymzaal of sporthal, veelal door een val uit bijvoorbeeld uit de ringen of van een toestel.

Lees ook:Minstens 2 uur gymles voor basisscholen
Lees ook:‘Leer kinderen hoe ze moeten vallen’
Lees ook:‘Ouders onderschatten kans verbranding kinderen’
Lees ook:De Koningsspelen willen duidelijk maken dat sporten héél gezond is voor kids
Lees ook:sCOOLsport maakt kinderen gezonder en weerbaarder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>