‘Zware metalen in potjes babyvoeding’

Zweedse wetenschappers hebben grote hoeveelheden arsenicum, lood en cadmium aangetroffen in 9 potjes Europese babyvoeding. Hoewel de concentraties giftige stoffen het Europees maximum niet overschrijden, slaan de onderzoekers toch alarm.

Vooral in de potjes met rijst werden hoge concentraties gevonden, omdat die plant meer zware metalen opslaat. De onderzoekers vragen zich af of de potjes met rijst wel geschikt zijn voor baby’s.

De wetenschappers onderzochten 9 merken babyvoeding, waaronder van Nestlé en Mead Johnson, voor baby’s vanaf 4 maanden. Baby’s krijgen met 2 potjes per dag meer dan 50 keer zoveel arsenicum binnen als via borstvoeding. De hoeveelheid cadmium was tot 150 keer verhoogd.

In de Britse krant The Sunday Times hebben de fabrikanten laten weten dat hun babyvoeding veilig is. Kleine hoeveelheden arsenicum in voeding zijn niet ongewoon. Vraag is echter: hoeveel is te veel?

‘Voor een volwassen persoon maken de concentraties in een gemiddelde portie rijst per dag geen verschil, maar voor kinderen wel’, aldus biochemist Andrew Meharg van de Aberdeen Universiteit. De onderzoekers roepen Europa op om baby’s nog minder bloot te stellen aan de opname van zware metalen, die kanker en schade aan de hersenen kunnen veroorzaken.

De Europese voedselveiligheidorganisatie EFSA heeft laten weten dat het de veiligheidsgrenzen voor blootstelling aan arsenicum door kinderen en volwassenen opnieuw onder de loep gaat nemen.

Het is niet duidelijk of de onderzochte potjes ook in Nederland verkocht worden. Wie geen risico wil nemen, kan zijn kindje het eerste half jaar beter geen potjes met rijst geven.

Bron: hln.be

Lees ook:Belgen ontwikkelen zeer gezonde rijst
Lees ook:Zilvervliesrijst verlaagt risico op diabetes
Lees ook:Vezelmix vermindert eczeem bij baby’s
Lees ook:Oudere vrouwen krijgen zwaardere baby’s
Lees ook:‘Arsenicum helpt tegen kanker’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>