Ruim 1 op de 10 jongens telt calorieën

Het zijn lang niet alleen meisjes die obsessief bezig zijn met hun uiterlijk en gewicht. Ook steeds meer jongens vertonen tekenen van een eetstoornis. Zo is 13% van de jongens tussen de 12 en 17 jaar zo gefixeerd op hun gewicht dat ze dagelijks bijhouden hoeveel kilocalorieën ze innemen.

Een op de tien jongens weegt minder dan ze volgens de maatstaven van een gezond gewicht – de BMI – zouden moeten wegen. En 2% slikt laxeermiddelen. Dat blijkt uit onderzoek dat de stichting Human Concern en het forum anorexiajongens.nl hebben laten uitvoeren onder 258 mannelijke scholieren van het VWO, de HAVO en het VMBO.

Zij werden maandenlang gevolgd door studenten van de hogeschool Arnhem en Nijmegen. Een kwart van de jongens vertoonden aspecten van de eetstoornis anorexia nervosa.

Het taboe onder de jongens is nog altijd groot. Doordat de stoornis zich bij jongens anders uit – zij gaan vaak overdreven fanatiek sporten om kilocalorieën te verbranden – dan bij meisjes, wordt het vaak niet door huisartsen herkend.

Door de grote schaamte die er rond eetstoornissen hangt, is niet precies duidelijk hoeveel jongens in Nederland aan een eetstoornis lijden. Ook is niet bekend of dit aantal toeneemt of dat dit zo lijkt omdat het probleem zichtbaarder wordt.

Bron: Sp!ts

Lees ook:Onvoldoende aandacht voor anorexia bij jongens
Lees ook:Meisjes van 6 jaar met een eetstoornis
Lees ook:Obesitas bij meisjes gevaarlijker dan bij jongens
Lees ook:Meisjes zijn stressgevoeliger dan jongens
Lees ook:Jongens krijgen oproep voor inenting baarmoederhalskanker

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ruim 1 op de 10 jongens telt calorieën

  1. AB

    Ik kan het haast niet geloven, maar als het bericht klopt is het schokkend. Het tellen van calorieën leidt niet tot een beter gewicht, maar tot eetstoornissen. Ernstig dat jongens dit rare schoonheidsideaal nu ook lijken over te nemen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>