Chirurgen stellen nieuwe kwaliteitseisen vast

Chirurgen hebben kwaliteitseisen vastgesteld voor kinderchirurgie, traumachirurgie en de behandeling van maagkanker en uitzaaiingen in het buikvlies. Ziekenhuizen krijgen een jaar de tijd om aan de kwaliteitsnormen te voldoen. Dat betekent dat ze zich verder moeten specialiseren, samenwerken met andere ziekenhuizen, of stoppen met een behandeling.

Het is de derde keer dat de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH), de koepelorganisatie voor chirurgen, kwaliteitsnormen presenteert voor complexe, niet veel voorkomende behandelingen. Eerder werden eisen voor behandelingen van vaatziekten, overgewicht en diverse vormen van kanker gepubliceerd.

Met de uitbreiding naar kinder- en traumachirurgie is nu voor een groot deel van de complexe chirurgische zorg vastgelegd waar die aan moet voldoen. De NVvH wil zo de zorg verder verbeteren.

De nieuwe normen gaan onder andere over de samenstelling van het behandelend team, de vereiste geavanceerde apparatuur, goed geregelde samenwerking tussen de verschillende betrokken disciplines, voldoende specifieke ervaring en het registreren van de resultaten van behandelingen in een database.

Zo moet voor de behandeling van een bekkenfractuur, de IC-afdeling dag en nacht een patiënt kunnen opvangen die intensieve zorg nodig heeft. Ook moeten er altijd interventieradiologen en vaatchirurgen aanwezig zijn.

Om voldoende ervaring te hebben moet het medische team in een ziekenhuis minimaal 20 van dit soort fracturen per jaar behandelen. Vaste afspraken met een revalidatiecentrum zijn verder een vereiste.

Door het stellen van kwaliteitseisen verandert de ziekenhuiszorg. Ziekenhuizen bieden niet meer alle behandelingen aan maar richten zich in toenemende mate op die behandelingen waarin ze gespecialiseerd zijn. Zo is het aantal ziekenhuizen dat slokdarmkankeroperaties doet de afgelopen jaren sterk terug gelopen. Ook voor de behandeling van maagkanker zal dat het geval zijn.

Vanaf volgend jaar moeten de ziekenhuizen voor deze behandeling voldoen aan het volledige eisenpakket, waaronder 20 van dit soort ingrepen per jaar. Er zijn nu nog maar een paar ziekenhuizen die dat aantal halen.

Voor de patiënt betekent het dat die straks niet meer in alle ziekenhuizen terecht kan voor alle behandelingen. Maar daar staat tegenover dat hij weet wel dat het ziekenhuis dat hem behandelt, goede zorg levert.

Bron: NVvH

Lees ook:Moeilijke operaties in beperkt aantal ziekenhuizen
Lees ook:Minimaal 50 borstkankeroperaties per jaar
Lees ook:Voor 92 ziekenhuizen kwaliteitsnormen in kaart gebracht
Lees ook:Gezondheidszorg: minder kosten, betere kwaliteit
Lees ook:Kankerspecialisten willen kwaliteit behandelingen verhogen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Chirurgen stellen nieuwe kwaliteitseisen vast

  1. AB

    Ik denk dat deze kwaliteitseis (minimaal 20 ingrepen per jaar) een goede norm is. Wel jammer als bepaalde regio’s specifieke ingrepen niet meer uitvoeren…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>