Kankerspecialisten willen kwaliteit behandelingen verhogen

Veel ziekenhuizen moeten volgend jaar stoppen met het geven van bepaalde kankerbehandelingen, omdat ze niet voldoen aan de kwaliteitsnormen. Dat gezondheidsnieuws is afkomstig van het vakblad Medisch Contact.Er zijn normen opgesteld door radiotherapeuten, internist-oncologen en oncologisch chirurgen. Als de ziekenhuis binnen een jaar niet aan de normen voldoen, komt het erop neer dat zij niet meer alle behandelingen mogen geven. Momenteel voldoen maar liefst 53 ziekenhuizen niet aan de nieuwe eisen voor de behandeling van maagkanker en 24 ziekenhuizen niet aan de eisen voor de behandeling van endeldarmkanker. Eisen waar het om gaat zijn o.a. het minimale aantal behandelingen, de wachttijden en speciale opleidingen voor verpleegkundigen. Voor het eerst in de medische geschiedenis hebben radiotherapeuten, internisten en oncologen samen een normstelsel opgesteld.

Met de nieuwe normen willen de kankerspecialisten de kwaliteit van de behandelingen verhogen. Op dit moment scoren Nederlandse ziekenhuizen bij sommige kankersoorten niet goed in vergelijking met andere Europese landen. Onder meer bij de behandeling van maagkanker. Voorzitter Koos van der Hoeven van de Stichting Oncologische Samenwerking is van mening dat sommige ziekenhuizen kunnen besluiten, om vanwege de nieuwe eisen, bepaalde operaties niet meer uit te voeren, omdat die niet meer rendabel zijn. Die behandelingen kunnen dan meer gecentraliseerd worden volgens hem. ”Als je als ziekenhuis veel moet investeren voor maar twintig patiënten per jaar, dan kan je tot het besluit komen dat je je centen liever aan iets anders besteedt”, zegt Van der Hoeven in vakblad Medisch Contact.

Lees ook:Ziekenhuizen stoppen met behandeling kanker
Lees ook:Moeilijke operaties in beperkt aantal ziekenhuizen
Lees ook:Chirurgen stellen nieuwe kwaliteitseisen vast
Lees ook:Minimaal 50 borstkankeroperaties per jaar
Lees ook:Cardiologen stellen kwaliteitsnormen hartoperaties op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>