Rotterdam bestrijdt overgewicht bij kinderen met succes


Overgewicht is een groot probleem, ook onder kinderen. Landelijk gezien is circa 15% van de kinderen tot 12 jaar te dik, in Rotterdam lag dat cijfer twee jaar geleden nog op 30%. Nu is dat dankzij daadkrachtig ingrijpen van de gemeente gedaald tot 27%.  

Verantwoordelijk voor dat succes is het Lekker Fit-programma dat de gemeente 4 jaar geleden introduceerde op een aantal Rotterdamse basisscholen.

Het plan bestaat uit 3 gymlessen per week vanaf groep 3, meer aandacht voor voeding en indien nodig, begeleiding van een diëtist voor kinderen met overgewicht.

Het programma, dat inmiddels op 70 basisscholen draait, is succesvol, blijkt nu 2 jaar later. Want het aantal kinderen met overgewicht is met 3% gedaald. Dat lijkt misschien niet veel, maar er zijn tot nog toe niet of nauwelijks succesvolle methodes gevonden om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Bovendien blijkt uit onderzoek dat kinderen niet alleen een beter lichaamsgewicht hebben, maar ook een beter uithoudingsvermogen.  Rotterdam wil nu nog onderzoeken of ook de schoolprestaties verbeteren, maar volgens onderwijswethouder Leonard Geluk zijn de eerste signalen positief.

Ik vind het leuk voor Rotterdam dat hun Fit-programma zoveel succes heeft. Ze doen al jaren hun best om de gezondheid van kinderen te verbeteren, bijvoorbeeld met programma’s als Lekker Fit en Generation R. Het beste bewijs dat dit soort initiatieven werken, zijn klinkende resultaten als deze!

Bron: Metro

Lees ook:Overgewicht bij kinderen R’dam blijft stabiel
Lees ook:‘Amsterdamse kinderen hebben betere leefstijl’
Lees ook:Water is ‘hot’ om te drinken
Lees ook:Gezondheid heeft baat bij lokale aanpak
Lees ook:Basisscholen gaan strijd aan met overgewicht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>