Is Dr. Frank dieet wel goed voor je cholesterol?

Half Nederland lijkt in de ban te zijn van het Dr. Frank dieet. Lekker hoor, een worteltje of een stukje kaas of vlees als tussendoortje bij de koffie. Nee, mij niet gezien. Maar naast de vraag of het wel een lekker is, woedt ook de discussie of het dieet wel gezond is (waarbij je je af kunt vragen of er wel gezonde diëten bestaan!) Ditmaal gaat het over cholesterol. Het eiwitrijke dieet van Dr. Frank zou slecht zijn voor je cholesterol en daarmee dus de kans op hart- en vaatziekten vergroten.

Uit een recent onderzoek waarover de Belgische krant Het Laatste Nieuws bericht, blijkt dat het dieet je slechte cholesterol (LDL) verhoogt. De onderzoekers bestudeerden de effecten van verschillende diëten bij 32 mensen met obesitas.

De ene helft mocht gedurende 6 weken slechts 20 gram pasta, brood of aardappelen per dag eten, de andere helft volgde een dieet waarbij 55% van de calorieën uit koolhydraten kwam.

Beide groepen verloren ongeveer 6 kilo aan gewicht. De deelnemers die koolhydraatarm aten, zagen hun slechte cholesterol echter met 12 milligram per deciliter stijgen. De andere groep had een daling van 7 gram.

Dr. Frank meldt op zijn website eenkiloperweek.nl dat het slechte cholesterol inderdaad enkele procenten daalt. ‘Dat is misschien wel jammer, maar het LDL-cholesterol is nu eenmaal relatief onafhankelijk van welk dieet dan ook. Met een zeer streng vetarm cholesterolbeperkt dieet kan je LDL-cholesterol slechts 10-15% dalen.’

Hij meldt ook dat het goede cholesterol (HDL) meestal stijgt, maar ja, dat geldt voor afvallen in het algemeen!

Opvallend aan het onderzoek was nog wel dat de mensen die het koolhydraatarme dieet volgden meer vetzuren in het bloed hadden. Die komen vrij wanneer opgeslagen vet afgebroken wordt.

Een hoog niveau van deze stof maakt het de lever moeilijker om glucose op te slaan, wat de bloedsuikerspiegel verhoogt. Dit kan uiteindelijk leiden tot diabetes.

En dat is vreemd, want Dr. Frank schermt nu juist met het feit dat zijn dieet zo goed is voor mensen met diabetes!

Lees ook:Nieuwe vondst tegen hoog cholesterol
Lees ook:Mediterraan eten goed voor je cholesterol
Lees ook:”Goed’ cholesterol verlaagt kans op hartaanval niet’
Lees ook:Darm speelt grote rol bij reguleren cholesterol in bloed
Lees ook:Dr. Frank-dieet vergroot kans op diabetes

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Is Dr. Frank dieet wel goed voor je cholesterol?

  1. MetaBool

    Dat gegoochel met cholesterolwaarden is van nul en generlei waarde. Er is namelijk nog nooit een verband aangetoond tussen welke soort cholesterolspiegel dan ook en het risico op hart- en vaatziekten. Nou ja, lipoproteïne a wel maar omdat die niet met medicijnen en niet met voeding te beïnvloeden is hebben we daar toch niets aan.
    |
    Al zou de triglyceridenspiegel in het bloed wat hoger zijn, dan maakt dat toch niets uit voor de glucose-opslag in de lever omdat je die tóch niet eet bij een koolhydraatarm dieet?

      /   Reply  / 
  2. Maertens

    Stel nu dat het zou helpen? Ga je dan je hele leven diëten???
    Pas liever je levensstijl aan. Gevariëerd plantAARDIG eten en meer bewegen en alles komt in orde. Wij doen dit al 18 jaar zonder ook maar ziek te zijn of dikker te worden.

    Alles wat dierlijk is bevat (slechte) cholesterol.
    Alles wat plantAARDIG is, is cholesterolvrij!

      /   Reply  / 
    1. remco

      Dit is weer een typisch gevalletje van een dieet afkraken en ondertussen je eigen meuk promoten voor 47 euro .

      totale niet onderbouwend kwats wordt op de website vertelt zelfs fitness zou niet helpen, alleen het aankopen van het boek zou helpen om af te vallen.

      Als dat dan de gouden ei zou moeten wezen dan kan je beter een boek kopen waar je van in slaap valt, dan eet je ook niet.

      Het zou verboden moeten worden dit soort links te plaatsen naar nutteloze website.s met nutteloze niet onderbouwend informatie.

      Het is jammer dat het papier niet zacht genoeg is om het op de plee te hangen en je reet er mee af te vegen.

        /   Reply  / 
      1. Metabool

        Helemaal mee eens, Remco. Het enige dat lichter wordt van dergelijke pulp is je portemonnee.

          /   Reply  / 
        1. Lili

          Hebben jullie de fantastische goed onderbouwde wetenschappelijke argumenten op die site gemist dan? Iedereen kan toch lezen dat het ‘De Waarheid’ is? Dat staat er immers! ;-)

            /   Reply  / 
      2. Suzanne

        Ik lees het al! Jullie hebben totaal geen verstand van diëten en wat noue igenlijk werkt! Dit is aangetoond met verschillende onderzoeken. En het is bewezen door vele vrouwen en mannen dat een koolhydraatarm dieet op een lange termijn geen effect heeft! Jullie moeten je beter gaan verdiepen in diëten, want jullie hebben er TOTAAL geen verstand van hoe je uiteindelijk kan afslanken!

          /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>