Dr. Frank-dieet vergroot kans op diabetes

Eiwitrijke diëten, zoals het Dr. Frank-dieet, vergroten de kans op diabetes. Dat concludeert voedingswetenschapper Ivonne Sluijs van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) in haar onderzoek waarop ze eind maart promoveert.

Over de rol van eiwitten bij het ontstaan van diabetes is nog weinig bekend. Ivonne Sluijs analyseerde daarom in haar onderzoek gegevens uit het Nederlandse deel van de grootschalige Europese EPIC-studie. Die bevat informatie over leefstijl en gezondheid van ruim 38.000 mensen die 10 jaar lang zijn gevolgd. In die periode kregen meer dan 900 deelnemers diabetes.

Sluijs concludeert dat mensen vaker diabetes krijgen als ze meer eiwitten eten. Tien gram meer eiwit per dag verhoogt de kans op diabetes met 16%. Dat komt voor het grootste deel door dierlijke eiwitten, die bijvoorbeeld in melk en vlees zitten.

Ook rekende Sluijs uit wat er gebeurt als mensen minder koolhydraten of vet gaan eten, maar meer eiwitten. Gemiddeld halen mensen de helft van hun energie uit koolhydraten, 35% uit vet en 15% uit eiwit. Maar het vervangen van 5% van de dagelijkse energie-inname in vetten of koolhydraten door eiwitten verhoogt de kans op diabetes met 30%.

Sluijs: ‘Voedingsadviezen gericht op het voorkomen van diabetes besteden nu nauwelijks aandacht aan eiwitten. Dat zou wel moeten, valt af te leiden uit mijn onderzoek. Alleen is het daar nog te vroeg voor. We moeten het onderzoek eerst herhalen in andere populaties voor we precies kunnen zeggen of en hoe we voedingsrichtlijnen moeten aanpassen.’

Sluijs plaatst wel vraagtekens bij diëten met een hoog eiwitgehalte. ‘In het licht van onze resultaten is het nog onduidelijk of diëten met een hoog eiwitgehalte wel gunstig zijn. Het lijkt er op dat dergelijke diëten mogelijk een ongunstige invloed op de suikerhuishouding hebben.’

In Nederland lijden zo’n 740.000 mensen aan diabetes, 90% daarvan heeft diabetes type 2 (‘ouderdomssuikerziekte’). Bekende risicofactoren voor het ontstaan hiervan zijn overgewicht, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Een leefstijl met ongezond eten en weinig bewegen draagt sterk bij aan die risicofactoren.

Internist Frank van Berkum, bedenker van het Dr. Frank-dieet, zegt in een reactie in de Volkskrant dat een vetrijk of koolhydraatrijk dieet ook de kans op diabetes vergroot. ‘Bij mijn dieet verminder je de hoeveelheid koolhydraten en blijft de hoeveelheid eiwit juist constant. Het vetgehalte zou je ook nog kunnen verminderen, maar dan is het eten doorgaans minder smakelijk.’

Bron: UMCU

Lees ook:Is het Dr. Frank-dieet veilig voor mensen met diabetes?
Lees ook:Gezond slank met Dr. Frank een bestseller
Lees ook:Helpt het dieet van Dr. Frank écht?
Lees ook:Is Dr. Frank dieet wel goed voor je cholesterol?
Lees ook:Dr. Frank: oud dieet in nieuw jasje

1 Reacties // Reageer

One thought on “Dr. Frank-dieet vergroot kans op diabetes

  1. Maagbander

    Is MINDER eten niet gewoon de oplossing? Dan hoef je ook niet te letten op de verhouding koolhydraten, eiwitten, vetten enz.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>