‘Oermens in ons is schuldig aan overgewicht’

Het is niet zo dat we niks aan overgewicht kunnen doen, maar de strijd tegen de kilo’s wordt ons wel lastig gemaakt door de oermens die nog steeds in ons schuilt. Dat stelt gezondheidswetenschapper en organisatiepsycholoog Reint Jan Renes van Wageningen Universiteit.

Komende woensdag spreekt hij op het Food4You-festival dat die dag begint en tot 11 oktober wordt gehouden in de Gelderse vallei. Het voedingsfestival staat dit jaar in het teken van oervoedsel en cybersnacks.

Ons voedingspatroon is sinds de oertijd behoorlijk veranderd, maar onze genen niet. En dat wringt. Het voedsel is veel energierijker geworden en wordt tevens op iedere hoek van de straat aangeboden. Ideaal voor de oermens in ons, stelt Renes.

Die is ingesteld op zo min mogelijk beweging en in korte tijd zo veel mogelijk eten. Want wie weet wanneer zich weer een gelegenheid voordoet om te eten.

Daar hoeven we ons tegenwoordig geen zorgen over te maken, want eten is overal en in grote hoeveelheden. Helaas is het allemaal wel een stuk vetter dan vroeger.

Tijdens het festival zullen wetenschappers ingaan op de vraag wat eigenlijk het natuurlijke eten van de oermens was en of het menselijk lichaam al is aangepast aan modern eten.

Bron: WUR

Lees ook:‘Vaak vis eten niet gezond’
Lees ook:Patiënt ligt steeds korter in het ziekenhuis
Lees ook:Vandaag oliebollen, morgen Het Nieuwe Eten
Lees ook:Strenge eetregels leiden later tot vreetbuien
Lees ook:‘Overvloed aan zout maakt gezond eten haast onmogelijk’

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “‘Oermens in ons is schuldig aan overgewicht’

  1. Harry Dillema

    Wat een onzin. Ten eerste is het meeste eten dat we eten niet te vet, maar te zoet of barst van de snel omzetbare suikers die bij gebrek aan verbranding omgezet worden in vet. Je wordt van een bak patat niet vet van dat kleine beetje bakvet wat er in zit, maar van de koolhdydraten van de patat.

    Stop maar eens met die enorme hoeveelheid brood, aardappelen of pasta naar binnen te werken en focus meer op (goed) vlees en groente en de kilo’s vliegen er vanaf.

      /   Reply  / 
  2. Tom

    Goede reactie!
    Precies wat er aan de hand is. Stond vroeger zó fout in de biologie-boekjes (stomme schijf van 5)
    De westerse wereld is suikerverslaafd. Niets mis met een beetje vet.

      /   Reply  / 
    1. Anke

      Zo lang het maar bij een beetje blijft! ps. In patat zit niet slechts een klein beetje vet hoor.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>