Ongezond eetpatroon draagt bij aan diabetes


Een ongezond eetpatroon heeft grotere invloed op het ontstaan van diabetes dan gedacht. Mensen met overgewicht en een eetpatroon dat vooral bestaat uit friet, snacks en frisdrank hebben namelijk meer kans op diabetes dan mensen met overgewicht die weinig van deze producten eten en drinken. Dat concludeert Florianne Bauer van het UMC Utrecht in haar onderzoek waarop zij vandaag promoveert.

Bauer analyseerde het eetgedrag van ruim 20.000 Nederlanders met overgewicht (een BMI van 25 of meer) aan de hand van vragenlijsten. Op basis hiervan maakte ze twee eetpatronen: een patroon bestaande uit voornamelijk vis, wijn, rauwe groenten en kip; en een ander patroon bestaande uit voornamelijk friet, snacks en frisdrank.

De vragenlijsten zijn halverwege de jaren negentig afgenomen, in de tien jaar erna volgden onderzoekers de gezondheid van de deelnemers. In totaal kregen 831 personen diabetes.

De personen met overgewicht en het eetpatroon met friet, snacks en frisdrank blijken vaker te roken en minder te bewegen. Bovendien hebben mensen met dit eetpatroon een grotere kans op diabetes type II dan de groep met het andere eetpatroon. Ook al waren beide groepen te zwaar. ,

Het betekent dat het eetpatroon, los van te dik zijn, een risicofactor vormt voor het ontstaan van diabetes. Daarnaast hebben deze personen een nog hoger risico op type II diabetes als ze ook weinig bewegen. Bauer concludeert dat het voorkómen van diabetes dus niet alleen gericht moet zijn op afvallen, maar ook op een goed dieet en voldoende beweging.

Bron: UU

Lees ook:Genen ontdekt die kans op diabetes vergroten
Lees ook:Bewegen is beste bescherming tegen diabetes type 2
Lees ook:Geringer risico op diabetes type 2 door leefstijlveranderingen
Lees ook:Diabetes gaat vaak samen met psoriasis
Lees ook:Slanke diabetespatiënt heeft dubbel pech

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>