Chips zijn de belangrijkste dikmakers

Chips zijn de grootste vijand van onze slanke lijn. Ze hebben meer effect op het gewicht dan snoep, ijs en frisdrank. Dat stellen wetenschappers van de Harvard School of Public Health.

De wetenschappers volgden 20 jaar lang het leef- en voedingspatroon van ruim 120.000 Amerikanen. Bij aanvang van het onderzoek hadden ze nog een normaal gewicht, maar 20 jaar later waren ze gemiddeld bijna 8 kilo aangekomen.

Door het eten van chips kwam de gemiddelde deelnemer elke 4 jaar bijna 1 kilo aan. Toetjes en snoep waren in dezelfde periode goed voor een gewichtstoename van slechts 200 gram. Het nuttigen van één alcoholische consumptie per dag zorgde ook voor 200 gram.

Volgens de wetenschappers is het gevaar van chips dat het nooit bij één handje bestaat. Bij veel mensen móet die hele zak leeg. Overigens zijn ook gekookte aardappelen een echte dikmaker. De aardappelen verteren heel snel, waardoor ze weinig of geen verzadigd gevoel geven.

Volgens de Amerikaanse wetenschappers is het belangrijker wát we eten dan hoeveel we eten. Door bewuster voor bepaalde voedingsstoffen te kiezen, kunnen we zelfs afvallen. Slankmakers zijn onder meer groenten en fruit, volkorenproducten en – de absolute topper – yoghurt.

Overigens is niet alleen ons voedingspatroon verantwoordelijk is voor overgewicht. Ook dagelijks één uur tv- kijken veroorzaakt gewichtstoename. Net als stoppen met roken en meer óf minder dan 6 tot 8 uur per nacht slapen. Gezond eten én bewegen kan de schade beperken.

Bron: Harvard School of Public Health

Lees ook:Waarschuwing voor magere yoghurt tijdens zwangerschap
Lees ook:K3 onder vuur
Lees ook:Vegetariërs wegen minder
Lees ook:Zó blijf je na je dieet op gewicht
Lees ook:Nederland wil ruim 318.000 kilo afvallen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Chips zijn de belangrijkste dikmakers

  1. meera

    In Engeland wordt de chips meer verkocht in kleinere zakjes dan hier, als je die gewend bent zie je het niet als “voor de kinderen” maar consumeer je zelf ook ineens minder.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>