‘Vrouwen hebben problematische relatie met voeding’


Twee op de drie vrouwen tussen de 25 en 45 jaar oud hebben een verstoorde relatie met eten. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers. Dat betekent niet dat zij allemaal een eetstoornis hebben zoals anorexia of boulimia, het kan ook gaan om troosteten, stress-eten of heel kieskeurig eten uit angst om aan te komen.

Het gaat volgens de wetenschappers om vrouwen die meer dan gemiddeld bezig zijn met voeding, gewicht, gezondheid en stress. Dat hoeft medisch gezien geen problemen op te leveren, maar gezond is het ook niet bepaald.

Ze gebruiken voeding allemaal als manier om om te gaan met stress, emoties en frustraties, maar ze worden er – gek genoeg -  alleen maar ongelukkiger van. Vaak hebben de vrouwen ook een ongezonde houding tegenover sporten en zijn ze bekend met dieetclubs en obscure dieethulpmiddelen.

Het grootste risico aan problematisch eetgedrag is dat het kan omslaan in een echte eetstoornis. De enige manier om dit patroon te doorbreken, is de band tussen voeding en ‘coping’ (omgaan met stress, frustraties, tegenslag of emoties) actief te verbreken.

Door consequent niet toe te geven aan de drang om te eten, maar het verdriet, de stress of de woede op een andere manier kwijt te raken. Bijvoorbeeld door steun te zoeken bij vrienden, een rondje te gaan lopen of op een kussen te boksen.

Voor wie hier niet genoeg wilskracht of doorzettingsvermogen voor heeft, kan een zelfhulpgroep of professionele begeleiding uitweg bieden. Op weg naar een nieuwe fase in je leven waarin voeding niet langer je leven beheerst, maar je er oprecht van kunt genieten!

Bron: hln.be

 

Lees ook:Dagbehandeling bij eetstoornis positief
Lees ook:Superleuk: film kijken en slimmer worden tegelijk
Lees ook:Matige stress tijdens zwangerschap goed voor kind
Lees ook:Meisjes van 6 jaar met een eetstoornis
Lees ook:Emo-eter gaat zware maand tegemoet

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Vrouwen hebben problematische relatie met voeding’

  1. Eten de Baas

    Heb jij ook problemen met eten? Of vraag je je wel eens af of je te veel met afvallen bezig bent? Kijk dan eens op de hyves etendebaas.hyves.nl Hier kan je ervaringen van anderen lezen, informatie vinden met betrekking tot eetstoornissen en je verhaal kwijt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>