‘Denken dat je dik bent, zorgt voor overgewicht’


Jezelf ‘dik denken’. Het lijkt daadwerkelijk te kunnen. Uit Noors onderzoek blijkt in ieder geval dat gezonde tienermeisjes die ten onrechte denken dat ze te dik zijn, twee keer zoveel kans hebben om later overgewicht te krijgen.

Wetenschappers van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie deden onderzoek onder bijna 1200 pubers tussen de 13 en 19 jaar met een gezond gewicht.

Zij moesten een oordeel geven over hun eigen gewicht. Elf jaar later kwamen ze terug voor een vervolgonderzoek. De helft van de volwassenen – inmiddels tussen de 24 en 30 jaar oud – had overgewicht, de rest een gezond gewicht.

Zes van de tien meisjes die zich op tienerleeftijd onterecht te dik voelden, bleken elf jaar later overgewicht te hebben. Drie op de tien hadden geen gewichtsproblemen.

Ook bij de jongens was er verschil tussen hen die die zich te dik voelen en hen die dat niet vonden, maar dat was een stuk minder duidelijk.

Eerdere studies hebben al aangetoond dat ongelukkig zijn met het eigen lichaam kan zorgen voor gewichtstoename, vooral rond het middel.

Volgens de onderzoekers laten tieners die zichzelf te dik vinden zich eerder verleiden tot ongezonde leefgewoontes: het overslaan van maaltijden, zoals het ontbijt, of het volgen van diëten die zo streng zijn dat je ze nooit kunt volhouden.

Bron: The Telegraph

Lees ook:Obesitas bij meisjes gevaarlijker dan bij jongens
Lees ook:Hoe ouder, hoe ongelukkiger met overgewicht
Lees ook:Dikke vrouw sterft eerder aan borstkanker
Lees ook:Ruim 1 op de 10 jongens telt calorieën
Lees ook:Heb jij nog goede voornemens?

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Denken dat je dik bent, zorgt voor overgewicht’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>