Tweetaligen minder snel seniel

Ouderdomsverschijnselen steken minder snel de kop op wanneer je in het dagelijks leven met twee verschillende talen door het leven gaat. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek naar het optreden van de eerste symptomen van ouderdomgerelateerde cognitieve storingen, oftewel seniliteit. Twee talen vloeiend kunnen spreken blijkt hier een positief effect op te hebben.


Tweetaligheid blijkt ouderdomsverschijnselen uit te kunnen stellen. Bij mensen die slechts in één taal door het leven gaan, beginnen de eerste verschijnselen van seniliteit zich op 71,4-jarige leeftijd aan te dienen. Bij tweetalige mensen treden de symptomen gemiddeld pas op 75,5-jarige leeftijd op. Daar kan geen enkel medicijn tegenop, aldus de onderzoekers.

Hoe het precies komt dat tweetaligheid deze ouderdomsprocessen kan vertragen, wordt uit het onderzoek niet helemaal duidelijk. Wel is al langer bekend dat twee talen spreken een positief effect op de hersenen heeft. Eerder onderzoek toonde al aan dat tweetalig opgevoede kinderen gemiddeld een hoger IQ hebben dan kinderen die in een enkele taal zijn opgevoed. Eerder werd gedacht dat deze kinderen juist een taalachterstand zouden oplopen omdat ze alles in twee verschillende talen tot zich moesten nemen.

 

Maar dat bleek juist een positief effect te hebben: de hersenen van tweetalige kinderen zijn er beter door getraind. Omdat je maar in één taal tegelijk kunt spreken en denken, moet het brein continu woorden in de ene taal blokkeren en in de andere taal juist naar voren halen. Het vermogen om de aandacht te concentreren op relevante informatie, en andere storende informatie te negeren, is bij tweetaligen daardoor veel groter.


Bij volwassenen blijkt dat ook het geval te zijn. En dat kan een groot voordeel zijn als men ouder wordt. Want de vaardigheid om je ergens op te concentreren neemt af naarmate de leeftijd vordert. Maar omdat tweetaligen hier beter in getraind zijn, verloopt dit proces bij hen veel langzamer.

Bron: planet.nl 

Lees ook:Samenwerking kno-artsen en Kentalis zorgt voor betere behandeling jong kind
Lees ook:Snel groeien vergroot kans op overgewicht
Lees ook:Water is ‘hot’ om te drinken
Lees ook:Autisme al bij peuters vast te stellen
Lees ook:Hoge bloeddruk moeder beïnvloedt IQ baby

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>