Samenwerking kno-artsen en Kentalis zorgt voor betere behandeling jong kind

Persfoto -Kentalis en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s Hertogenbosch werken samen om jonge kinderen die bijvoorbeeld ernstige problemen hebben met praten, snel en goed te helpen. De kno-arts kan patiëntjes direct doorsturen voor aanvullend onderzoek bij Kentalis en andersom. Specialisten van Kentalis zijn werkzaam op de kno-afdeling van het ziekenhuis, een unieke manier van samenwerken.

Vroeg opsporen

Kno-artsen zien elke dag jonge kinderen met hoorproblemen. Omdat horen nauw verbonden is met praten, is het belangrijk om ook te bekijken of het spreken en het begrijpen en zich uitdrukken in taal zich goed ontwikkelen. Hier is zorg- en onderwijsorganisatie Kentalis specialist in. Daarom werken Kentalis en het Jeroen Bosch Ziekenhuis intensief samen. De assistent van de kno-arts neemt op de iPad bij elke jonge patiënt een korte vragenlijst af over de ontwikkeling in spreken en taal. Als blijkt dat aanvullend onderzoek nodig is, dan kan het kind direct én binnen het ziekenhuis terecht bij Kentalis. Kentalis kan op haar beurt ook snel doorverwijzen naar de kno-artsen.

Advies voor ouders
Het team van Kentalis test onder andere de ontwikkeling in spreken en taal, bijvoorbeeld door het geven van opdrachtjes. Ouders horen direct na het aanvullend onderzoek het advies voor hun kind en kunnen zo snel actie ondernemen, als dat nodig is. “Wat ik persoonlijk als heel positief heb ervaren was dat er naar mij geluisterd werd en er een oplossing werd gezocht. Voorheen voelde ik mij erg onbegrepen”, vertelt een tevreden ouder.

Taalontwikkelingsstoornis

Dankzij de samenwerking worden onder andere kinderen met een taalontwikkelingstoornis sneller opgespoord. Vijf procent van de bevolking heeft een taalontwikkelingsstoornis. Het kan zich op verschillende manieren uiten. De een heeft vooral moeite met het begrijpen van taal, de ander met praten. “Deze kinderen hebben specialistische behandeling nodig, het liefst zo vroeg mogelijk”, legt Julie van Lanschot uit, klinisch linguïst bij Kentalis. “Want een taalontwikkelingsstoornis beïnvloedt de hele ontwikkeling van het kind. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter je kunt voorkomen dat achterstanden op het gebied van bijvoorbeeld leren en sociaal gedrag groter worden.”

Over Kentalis

Kentalis is een landelijke organisatie en al 220 jaar gespecialiseerd in diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met beperkingen in horen en communiceren. Leerlingen en cliënten van Kentalis krijgen allerlei mogelijkheden om zich te ontwikkelen in de taal en communicatie. Om te zorgen dat zij zo goed mogelijk kunnen meedoen aan onze samenleving.

Lees ook:Tweetaligen minder snel seniel
Lees ook:Autisme al bij peuters vast te stellen
Lees ook:Speciale bril geeft ziekenhuispatiëntjes een stukje ‘thuis’
Lees ook:Baby’s vaker slachtoffer door hete thee
Lees ook:Nieuwe alcoholpoli voor jongeren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>