Actieplan Zout ambitieloos

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) heeft deze week het Actieplan Zout gepresenteerd. Maar van echte ‘actie’ is geen sprake.

De belangrijkste doelstelling van de FNLI is het gebruik van zout in voedingsmiddelen met 12% te verminderen in 2010.

De Consumentenbond is kritisch op het plan en noemt het ambitieloos. De bond is van mening dat concrete doelstellingen per product of productgroep, zoals soep of vlees- en vleeswaren, missen en dat het volstrekt onduidelijk is welke bedrijven en supermarkten wel en niet meedoen.

Ook hoogleraar Frans Kok vindt dat de Nederlandse voedingsindustrie niet ambitieus genoeg is in het terugdringen van het zoutgehalte. ‘In vijf jaar tijd veertig procent reductie moet haalbaar zijn’, zegt hij in Trouw.

Frans Kok is hoogleraar voeding en gezondheid aan de Wageningen Universiteit en oud-voorzitter van de wetenschappelijke commissie die in 2006 de nieuwe ’Richtlijnen goede voeding’ opstelde.

Een van de aanbevelingen was het maximum keukenzoutgehalte in onze voeding met een derde te reduceren, van gemiddeld negen gram per dag naar zes gram. Overmatig zoutgebruik – we hebben slechts een gram zout per dag nodig – veroorzaakt hoge bloeddruk en kost jaarlijks circa 5000 mensen het leven.

Volgens Kok kunnen we niet om de industrie heen als we het zoutgehalte in onze voeding echt willen reduceren. ‘Zeventig tot tachtig procent van het natriumzout dat we binnenkrijgen, wordt fabrieksmatig toegevoegd.’

Dat de voedingsindustrie het zoutgehalte in 2010 met 12 procent wil reduceren, is in die zin wel goed, maar slechts een bescheiden stapje.

Bron: Trouw.nl


Lees ook:Brood wordt opnieuw minder zout
Lees ook:Voedingsmiddelen worden minder zout
Lees ook:Zoutverlaging in voedsel mislukt
Lees ook:‘Jaarlijks 5000 doden door te veel keukenzout’
Lees ook:Aanpak zout in levensmiddelen steeds slappere hap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>