Eerste geval van resistente Mexicaanse griep aangetroffen


In Denemarken is een influenzavirus A (H1N1), beter bekend als de Mexicaanse griep, gevonden dat resistent is tegen het antivirale middel oseltamivir. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het virus werd aangetroffen bij een patiënt die ondanks preventieve behandeling na 5 dagen toch griepklachten kreeg. De patiënt is inmiddels hersteld.

Het is al vaker gebeurd dat influenzavirussen niet meer reageerden op oseltamivir. Vaak verspreiden die virussen zich minder goed van mens op mens. De afgelopen jaren is er echter een virus opgedoken dat resistent is voor oseltamivir. Dat is een ‘gewoon’ griepvirus van het subtype H1N1 en dit virus kan zich net zo goed verspreiden als het niet-resistente virus.

In Nederland worden alle influenzavirussen van patiënten met de nieuwe griepvariant onderzocht op mutaties. Tot nu toe is er in Nederland geen virus gevonden met resistentie tegen oseltamivir. Het RIVM zegt dit goed in de gaten te blijven houden.

Als oseltamivir niet meer werkt, zijn er weinig andere mogelijkheden om mensen met ernstige klachten te behandelen.

Het RIVM wijst er daarom op dat het van het grootste belang is om verspreiding van resistente virussen te voorkomen. Dit kan door het algemene advies te volgen om met griep thuis te blijven, te hoesten in een (papieren) zakdoek of in de elleboog, en vaak handen te wassen.

Lees ook:Resistente Mexicaanse griep duikt op in Nederland
Lees ook:Eerste Nederlandse dode gemuteerde versie van Mexicaanse griep
Lees ook:Resistent griepvirus in 3 landen aangetroffen
Lees ook:Eén man overleden aan Mexicaans griepvirus
Lees ook:Coronavirus eist vijfde leven

1 Reacties // Reageer

One thought on “Eerste geval van resistente Mexicaanse griep aangetroffen

  1. wim jansen

    Wat een slap gezwam, om het maar onparlementair te zeggen. Papieren zakdoekjes in de strijd gooien helpt al net zo min als vaccineren en is alleen slecht voor het milieu. Even los van de mogelijke oorzaak, dat het H1N1 een mutatie is vanwege alle geknoei in laboratoria is helpt al dat angstige gedoe de zaak alleen maar verder van een oplossing af. Als iedereen zich gewoon koest houdt, gezond leeft en wat meer respectvol met het “milieu” omgaat is er de meeste kans dat je er goed doorheen rolt. O ja, van leven ga je dood, dat is een oude waarheid en daar verandert de farmaceutische industrie niets aan, al willen ze je dat nog zo graag laten geloven. Dat de gemiddelde leeftijd in onze gebieden steeds hoger wordt en het aantal infectieziekten met ernstige consequenties terugloopt is minder te danken aan de pillen en de prikken dan aan betere leefomstandigheden en kennis omtrent hygiene. Ik zou durven stellen dat een groot deel van de narigheid door toegenomen (chronische) ziekten bevorderd wordt door de zogenaamde welvaart: veel, vet en voorbewerkt eten, suf, stressvol werk en een ongezonde sociale sfeer. Als Klink daar eens wat aan zou doen…. Minder met ellebogen werken en eens wat vaker naar buiten gaan. Dan kan hij zijn handen eens in echte onschuld wassen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>