Centralisatie vergroot overlevingskans kanker

De overlevingskans van kankerpatiënten stijgt aanzienlijk als zij enkel nog in een klein aantal geselecteerde ziekenhuizen worden behandeld. Dat blijkt uit 2 onderzoeken van het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) die binnenkort verschijnen in het British Journal of Surgery.

De betere resultaten gelden vooral voor zeldzame, complexe ingrepen, zoals alvleesklierkanker- en slokdarmkankeroperaties. Hoe vaker een ziekenhuis die uitvoert, hoe meer ervaring ermee wordt opgedaan.

In Brabant hebben ze dat ervaren. Voorheen opereerden de Brabants ziekenhuizen gemiddeld 2 patiënten met alvleesklierkanker per jaar. Door samen te gaan werken en de operaties nog maar in een paar ziekenhuizen te doen, ligt het gemiddelde aantal ingrepen op dit moment op ruim 20 per jaar.

Dat heeft ertoe geleid dat de ziekenhuissterfte van patiënten met alvleesklierkanker is gedaald van 24 naar 4%. Ook het aantal patiënten dat 2 jaar na de operatie nog leefde, nam toe van 38 naar 49%.

Bij slokdarmkanker is een vergelijkbaar effect gevonden. Het aantal slokdarmkankerpatiënten dat 3 jaar na de operatie nog in leven was, steeg na centralisatie van 32 naar 45%. De ziekenhuizen die de complexe ingreep uitvoeren, doen dat nu zo’n 30 tot 40 keer per jaar.

Volgens IKZ-onderzoeker Valery Lemmens is centralisatie hard nodig. ‘De cijfers lieten zien dat het zo echt niet langer kon. Als je maar vier patiënten met alvleesklierkanker per jaar opereert, mis je echt de nodige ervaring. Toch zijn er nog steeds regio’s waar dit gebeurt.’

Bron: de Volkskrant

Lees ook:Moeilijke operaties in beperkt aantal ziekenhuizen
Lees ook:Ziekenhuizen stoten complexe ingrepen af
Lees ook:Nijmegen boekt succes met slokdarmkanker
Lees ook:Concentratie in de zorg leidt tot minder sterfte
Lees ook:Minimaal 50 borstkankeroperaties per jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>