Ziekenhuizen stoten complexe ingrepen af

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft bij alle Nederlandse ziekenhuizen de kwaliteit van 18 complexe behandelingen in kaart gebracht. ZN heeft dit gedaan aan de hand van minimum kwaliteitsnormen, die zijn opgesteld door de wetenschappelijke beroepsverenigingen van medisch specialisten.

In het overzicht – dat te vinden is op de website www.minimumkwaliteitsnormen.nl – kun je zien welke ziekenhuizen bepaalde complexe behandelingen aanbieden.

Zorgverzekeraars willen dat ziekenhuizen een minimum aantal van een bepaalde operatie jaarlijks uitvoeren, anders sluiten ze geen contracten met de ziekenhuizen af. Daardoor hebben sommige ziekenhuizen bepaalde ingewikkelde ingrepen afgestoten.

Vorig jaar al brachten de zorgverzekeraars al een eerste inventarisatie naar buiten van 8 ingrepen: borstkanker, darmkanker, longkanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker, leverkanker, blaasverwijdering en verwijde buikaorta.

Voor deze 8 behandelingen is het aantal ziekenhuislocaties in Nederland waar de ingreep wordt gedaan, nagenoeg stabiel gebleven.

Bij 10 nieuwe aandoeningen is dat heel anders. Het gaat om (bij)schildklier aandoeningen, bijnier aandoeningen, obesitas, vernauwde bloedvaten, vernauwde halsslagader, weke delen kanker, radiotherapie, dotteren (PCI), implanteerbare defibrillatoren (ICD) en hartklepinterventie (THI).

Een flink aantal ziekenhuizen heeft aangegeven niet aan één of meerdere normen te kunnen voldoen, met als gevolg dat een flink deel van de ziekenhuizen voor sommige ingrepen heeft besloten om de behandeling niet langer meer aan te bieden.

Zo zijn van de 61 ziekenhuizen die de behandeling van ‘kanker van de weke delen’ aanboden er 33 ziekenhuizen gestopt (54%). En van de 49 ziekenhuizen die behandelingen  aan de bijnier aanboden, zijn er 29 gestopt (59%). Voor een aantal behandelingen geldt dat een groot aantal ziekenhuizen deze al niet uitvoerde.

Bron: ZN

Lees ook:Voor 92 ziekenhuizen kwaliteitsnormen in kaart gebracht
Lees ook:Algemeen ziekenhuis richt zich op basisingrepen
Lees ook:Moeilijke operaties in beperkt aantal ziekenhuizen
Lees ook:Ziekenhuizen stoppen met behandeling kanker
Lees ook:Kankerspecialisten willen kwaliteit behandelingen verhogen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>