‘Smeren met factor 50 is levensgevaarlijk’

Je insmeren met een zonnebrandcrème met factor 50 is waanzin en zelfs gevaarlijk. Dat zegt Ids Boersma, dermatoloog in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Zwijndrecht, vandaag in het Algemeen Dagblad. Factor 15 is meer dan genoeg!

Boersma gaat daarmee in tegen de richtlijnen van KWF Kankerbestrijding (minimaal factor 30) en de Nederlandse Vereniging van Dermatologie (minstens factor 15, maar liefst met 50).

Volgens de dermatoloog tasten UV-stralen weliswaar ons dna aan, maar is ons lichaam zelf in staat om zich daar gedeeltelijk tegen te beschermen. De huid wordt dikker en je krijgt een kleurtje: pigment. Daarmee ben je beter beschermd tegen huidkanker.

‘Maar als je factor 50 smeert, leg je dat natuurlijk afweersysteem plat. Je huid wordt dus niet dikker, je krijgt geen pigment. De bescherming die je lichaam je van nature biedt, schakel je uit. Dat is veel kwalijker voor je gezondheid dan mensen weten.’

Daar komt bij dat veel mensen denken dat je een factor 50 veel minder vaak hoeft te smeren dan een factor 15. Een ernstig misverstand. Boersma: ‘Veel beter is om de twee uur factor 15 smeren. Dan blijf je beschermd.’

Boersma schaart zich met zijn controversiële standpunt achter zijn collega Han van der Rhee, die vorig jaar het boek ‘Zonnen mag’  uitbracht. Alleen gaat Boersma zelfs nog een stapje verder: zonnen moet!

Bron: AD

Lees ook:Veel moedervlekken beloven rimpelloze huid
Lees ook:Zelfs met factor 30 word je prima bruin!
Lees ook:Crèmes tegen eczeem tasten huid aan
Lees ook:‘Nederlanders lekker in hun vel’
Lees ook:Rood fruit goed tegen huidveroudering

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Smeren met factor 50 is levensgevaarlijk’

  1. tom

    Wat is dit voor onzin?: “Maar als je factor 50 smeert, leg je dat natuurlijk afweersysteem plat. Je huid wordt dus niet dikker, je krijgt geen pigment. De bescherming die je lichaam je van nature biedt, schakel je uit.”
    Alsof dit van toepassing is als je op vakantie of enkele dagen per jaar insmeert met 50. Dan ligt toch niet gelijk je hele afweersysteem plat. Deze onnozele stelling van een wetenschapper is natuurlijk alleen van toepassing als je 365 dagen per jaar met factor 50 insmeert. Kan echt slecht tegen dit soort verkeerde stellingen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>