Voeding heeft invloed op jicht

Mensen met jicht hebben een gewrichtsontsteking en dus moeite met bewegen. Maar met een aanpassing van hun voedingspatroon kunnen zij de kans op jicht verkleinen. Uit onderzoek in opdracht van Ziekenhuis Gelderse Vallei blijkt dat sommige voedingsmiddelen, zoals suiker, fruit en vruchtensap, invloed hebben op deze ziekte.

Zo wordt het risico op jicht bijvoorbeeld groter na het eten van vis, schaal- en schelpdieren. Dit is ook het geval als meer rood vlees (rund-, varkens- en lamsvlees, inclusief vleeswaren) wordt gegeten dan de aanbevolen hoeveelheid van 100-125 gram per dag.

Alcohol, en dan met name bier en sterke alcoholische dranken verhogen eveneens het risico. Kip en magere zuivelproducten verlagen juist het risico op jicht. Uitzondering was kaas; daarvoor was geen duidelijk verlagend effect te zien.

Ook fructose heeft invloed op jicht. Fructose komt van nature voor in fruit en honing. Omdat suiker voor de helft uit fructose bestaat, wordt geadviseerd het gebruik van suiker en suikerbevattende producten zo veel mogelijk te beperken.

Het gebruik van frisdrank verhoogt het risico op jicht. Dit is mogelijk ook de reden waarom jicht steeds vaker voorkomt;  het frisdrankgebruik in Nederland is de laatste 40 jaar met 85% gestegen. Light frisdranken hebben geen relatie met het risico op jicht.

Het eten van fruit en het drinken van vruchtensap – vooral sinaasappelsap – vormt een mogelijk risico voor jicht. Omdat fruit ook positieve gezondheidseffecten heeft, wordt geadviseerd fruit volgens de aanbevolen hoeveelheid van 2 porties per dag te gebruiken.

Jicht is een gewrichtsontsteking. Bij jicht is het gewricht rood, gezwollen, warm en pijnlijk. Ook bewegen is erg pijnlijk. De ontsteking is heftig en komt meestal plotseling opzetten. Meestal zit jicht in de grote teen, soms in andere gewrichten van de voet, enkel, knie of pols. Nierpatiënten en patiënten die plastabletten gebruiken hebben vaker last van jicht.

Bron: ZGV

 

Lees ook:Maakt fruit dik?
Lees ook:‘Verse sinaasappelsap minder gezond dan gedacht’
Lees ook:‘Te veel fruit maakt dik’
Lees ook:Jicht en hart- en vaatziekten gaan vaak samen
Lees ook:‘Gezonde’ mueslireep niet zo gezond

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Voeding heeft invloed op jicht

 1. johan

  wat ook invloed heeft op jicht is, zeker de Lightprodukten en suikervrije produkten !! daarin zitten de zoetstoffen en vooral Aspartaam, krijg je b.v.gewrichts-en spierklachten tot soms heel ernstig,
  te lezen “Aspartaamvergiftiging” totaal 92 klachten.

  Fructose zit te pas en te onpas in de meeste voedingsmiddelen, of het nu zoet of hartig is.

    /   Reply  / 
 2. Jorik van Leeuwen

  Na jarenlang met jicht rond gelopen te hebben en geen 2 weken zonder pijn rond te kunnen ‘lopen’ ben ik deze ph drupels van alkazone tegengekomen. Ze werken bij mij als zeer goed. al vanaf begin januari geen aanval meer gehad (ondanks de feestdagen). En ik ben ergens halverwege december begonnen. Soms komen die kristallen nog wel voorbij ‘vliegen’ik voel dan zo een beetje wat ik voelde als er een aanval aan zat te komen. Maar de aanvallen zijn nog steeds weggebleven. Wel neem ik wat extra glaasjes op zo’n dag.

    /   Reply  / 
 3. Bert

  Ik heb met succes ph vision ph druppels gebruikt. Weg jicht

    /   Reply  / 
 4. Jicht

  Ik heb zelf ook ondervonden dat voeding een belangrijke rol speelt. Ook verschillende enummers hebben invloed op jicht. Eventueel kan een dietiste goed helpen.

    /   Reply  / 
 5. thom valentijn

  Hallo,
  Ik 39 en heb last van aanvallen. Baal als een stekker, want dit is uit de hand gelopen na het lopen van de halve mararthon in te warm weer. Alweer een paar jaar geleden. Ben toen in het ziekenhuis terecht gekomen vanwege uitdroging en sindsdien heb ik last met vocht vasthouden en nu dus ook jicht in mijn voet. Ik lees dat er verband is tussen nieren, vochtvasthouden en jicht. Ik ben erg blij dat ik er eindelijk achter kom dat veel drinken helpt! Ik dronk veel vruchtensap. Niet doen dus!. Pffff, nog veel te leren. Bedankt voor de tips.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>