Hoeveelheid eicellen in de toekomst mogelijk onbeperkt

In de toekomst kunnen vrouwen mogelijk over een onbeperkte voorraad eicellen beschikken. Dat beweren Amerikaanse artsen die hebben ontdekt dat volwassen vrouwen over stamcellen beschikken die in het laboratorium spontaan nieuwe eicellen produceren.

Verdere experimenten met muizen hebben aangetoond dat de eitjes ook bevrucht kunnen worden. Experts spreken van een sensationele ontdekking voor de vruchtbaarheid van de vrouw.

Tot nu toe gaat men ervan uit dat vrouwen het moeten doen met de voorraad eicellen waarmee ze geboren worden. Hoofdonderzoeker Dr Jonathan Tilly, van het Massachusetts General Hospital, zegt dat deze studie – een vervolg op een studie met muizen in 2004, deze theorie weerspreekt.

Mogelijk probleem is wel dat onderzoek naar menselijke eicellen aan strenge wettelijke en ethische regels is gebonden. Vandaar dat het onderzoek naar de bevruchting van de stamcellen met muizen plaatsvond. De stamcellen konden met sperma bevrucht worden en uitgroeien tot embryo’s.

Dr Tilly: ‘Het voornaamste doel van de huidige studie was om te bewijzen dat de eicel producerende stamcellen aanwezig zijn in de eierstokken van de vrouw tijdens hun vruchtbare periode. Naar onze mening toont deze studie dat overduidelijk aan.’

‘Deze cellen blijken buiten het lichaam spontaan nieuwe eicellen aan te maken en als we dit proces kunnen begeleiden, dan denk ik dat we in de toekomst een punt kunnen bereiken waarop we over een onbeperkte hoeveelheid menselijke eicellen kunnen beschikken.’

Dat zou van grote betekenis kunnen zijn voor vrouwen die een behandeling tegen kanker moeten ondergaan. Maar ook voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen; van hen zouden stamcellen weggenomen kunnen worden, waarmee vervolgens in het laboratorium nieuwe eicellen gemaakt kunnen worden.

Bron: BBC

 

Lees ook:Kunstmatig sperma ontwikkeld tegen onvruchtbaarheid
Lees ook:Donorstamcel geneest borstkanker bij muizen
Lees ook:Nieuwe vruchtbaarheidsbehandeling veel minder belastend
Lees ook:UMC Utrecht wil starten met eicelbank
Lees ook:Gezocht: donateurs van eicellen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>