Hooikoortspatiënt reageert vaak ook op groenten en fruit

Groente en fruit zijn gezond. Maar niet voor iedereen. Sommige hooikoortspatiënten kunnen bepaalde fruitsoorten, groenten, noten en kruiden maar beter laten staan.

Uit onderzoek van de Britse Allergievereniging UK blijkt dat 4 op de 10 mensen die aan hooikoorts lijden, dezelfde symptomen krijgen nadat ze bepaalde fruitsoorten, groenten, kruiden of noten hebben gegeten.

Zij hebben dus het hele jaar door last van klachten als een kriebelige mond, opgezwollen tong of tintelende lippen. Terwijl de hooikoortspatiënten denken last te hebben van de pollen in de lucht, reageren ze eigenlijk allergisch op het voedsel.

‘Vijftien jaar geleden waren orale allergieën heel ongewoon, maar nu duiken ze steeds vaker op’, aldus Lindsey McManus van Allergy UK.

In Nederland hebben zo’n 1 miljoen mensen last van hooikoorts. Velen van hen weten echter niet dat de typische hooikoortssymptomen ook veroorzaakt kunnen worden door de proteïnen in hun fruit of groenten.

Op welke soort groente of fruit je allergisch reageert is afhankelijk van de pollen waarop je reageert. Maar het is bijvoorbeeld bekend dat een allergie voor berkenpollen vaak samengaat met een allergie voor noten, appels en peren. En wie allergisch is voor graspollen, reageert vaak ook op tomaten en sinaasappels

Bron: Allergy UK

Lees ook:‘Mediterraan dieet beschermt tegen hooikoorts’
Lees ook:Hooikoortstherapie voorkomt astma bij kind
Lees ook:Warme weer doet hooikoortspatiënt goed
Lees ook:Hooikoorts-apps voor het laatste pollennieuws
Lees ook:Mooie bruine kleur door groente en fruit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>