Roken: het is bijna nooit te laat om te stoppen


Helemaal schoon worden de longen van een roker nooit meer. Toch heeft stoppen wel zin. Dat vindt ook Allen Carr, de ex-kettingroker die velen van de sigaret af hielp en die nu longkanker heeft.

De 73-jarige, wereldvermaarde anti-rookgoeroe Allen Carr is 23 jaar geleden gestopt met roken. Tocht heeft hij nu longkanker gekregen. Dat lijkt een wrede en onbegrijpelijke speling van het lot.

Maar Nico van Zandwijk, longarts in het Amsterdams Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, verbaast zich er niet over. "Wie ooit heeft gerookt, houdt altijd een licht verhoogd risico. Ik kan me voorstellen dat veel mensen na zo’n lange tijd denken: ‘Nu zijn mijn longen vast helemaal schoon’, maar dat is een illusie."

Kanker is een genetische ziekte die in stapjes ontstaat. De eerste sigaretten veroorzaken slechts een paar beschadigingen in het DNA van de longen. Het weefsel zal daardoor nog niet direct ontaarden. Maar naarmate iemand langer rookt, stapelen de genetische afwijkingen zich op. De kans dat een longcel gaat woekeren en zich gaat uitzaaien, neemt al met al steeds verder toe. Daarom geldt de vuistregel: hoe vroeger iemand stopt met roken, hoe beter het is.

De beroemde Britse epidemioloog Richard Doll heeft dat in 2004 nog eens aan getoond. Hij liet toen zien dat rokers die vanaf hun puberteit onafgebroken doorstomen, gemiddeld tien jaar eerder sterven dan niet-rokers. Wie op zijn dertigste stopt, kan dat verlies aan levensjaren nog grotendeels voorkomen. Maar wie pas op zijn vijftigste tot inkeer komt, zal gemiddeld al minstens vijf levensjaren moeten inleveren. En toch kan longkanker dus ook iemand treffen die al lang geleden is gestopt.

Bron: bijzijn.nl

Lees ook:Anti-rooktherapeut Allen Carr overleden
Lees ook:Antirokengoeroe Allen Carr heeft longkanker
Lees ook:Wat doet roken met je?
Lees ook:Stoppen met roken heeft altijd zin
Lees ook:Rokers een paar kilo’s zwaarder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>