Slaap verbetert geheugen

Als je woordjes uit je hoofd hebt geleerd, kun je die beter onthouden als je daarna slaapt. En hoe beter je slaapt, des te beter houdt je geheugen de nieuwe informatie vast. Dat vertelde J. Ellenbogen van de Harvard Medical School tijdens een bijeenkomst van de American Academy of Neurology in Boston.

Ellenbogen baseert zijn conclusies op een onderzoek bij 48 gezonde proefpersonen van 18 tot 30 jaar oud. Alle 48 personen kregen de taak om een lijst van 20 woordparen uit het hoofd te leren en later te reproduceren.

Hij verdeelde deze mensen over vier groepen. Groep 1 haalde de nacht door en kreeg geen nieuwe informatie in te prenten, groep 2 bleef ook de nacht wakker èn kreeg er nieuwe woordjes bij. Die moesten ze dus niet opslaan in het geheugen, maar negeren ( = interferentie). Groepen 3 en 4 konden rustig de gewone acht uur slapen, waarbij groep 4 net als groep 2 ook te maken kreeg met ‘interferentie’.

De resultaten laten zien dat de groep die geslapen heeft na het leren zich de informatie het beste kon herinneren. Groepen 3 kon 12% meer woordjes onthouden dan groep 1. Groep 4 (die dus ook extra woorden te horen kreeg) presteerde maar liefst 44 procent beter dan groep 2.

Slaap beschermt het geheugen blijkbaar tegen ‘interferentie’. Slaap verankert blijkbaar dat wat we geleerd hebben. Men denkt nu ook dat slaapstoornissen de geheugenproblemen van mensen met dementie vele malen verergeren.

Bron: psycholoog.net 

Lees ook:Slapen helpt emoties onthouden
Lees ook:Duur van slaap is risicofactor voor diabetes
Lees ook:Katten in huis en je wil niet dom worden? Slik Vitamine E!
Lees ook:‘Nederlander ontevreden over slaap’
Lees ook:Acupunctuur kan helpen tegen opvliegers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>