GGD kritisch over aanpak buikgriepgolf

GGD Groningen zet vraagtekens bij de wijze waarop woonzorgcentrum De Zonnehof in Haren (Gr) de uitbraak van de buikgriep-epidemie te lijf is gegaan. Volgens de GGD had eerder ingrijpen verdere verspreiding mogelijk kunnen voorkomen.

Ook de cliëntenraad betwijfelt of de directie genoeg heeft gedaan om een gevaarlijke buikgriepepidemie op tijd in te dammen.  

Afgelopen week stierf een 84-jarige patiënt nadat hij besmet was geraakt met het besmettelijke noro-virus, dat de buikgriep veroorzaakt. In de zorgflat raakten 35 van de 48 bewoners besmet, evenals 7 personeelsleden en enkele familieleden. Voor de bewoners, met een gemiddelde leeftijd van 84 jaar, is buikgriep een bedreigende aandoening.

Zondag alarmeerde de directie de GGD toen driekwart van de bewoners ziek was geworden. Dat was een week nadat het virus het zorgcentrum was binnengekomen.

Secretaris Ellie Muller van de cliëntenraad wil weten waarom de directie niet eerder alarm heeft geslagen, ’bijvoorbeeld nadat tien mensen besmet waren geraakt’. „Ook wil ik weten hoe het proces precies is verlopen. Waren quarantainemaatregelen mogelijk?’’

Volgens Wim Niessen, arts infectieziekten van de GGD Groningen, is sprake van een epidemie als dertig tot vijftig procent van de mensen is besmet. Of De Zonnehof, waar driekwart van de bewoners van de zorgflat ziek is geworden, te laat actie heeft ondernomen, moet ’grondig onderzoek’ uitwijzen.

Overigens betwijfelt hij of het sterfgeval voorkomen had kunnen worden. „Die man was oud en had hartproblemen; hij is niet alléén aan buikgriep gestorven.’’

Volgens Directeur Opheikens was alarm niet eerder nodig, ’want niet één keer was eenderde van de bewoners tegelijk ziek, waardoor ik ingrijpen of quarantaine niet nodig achtte’. „Zondag verergerde de situatie en moesten we de GGD wél inschakelen.’’

De inspectie voor de Volksgezondheid ziet vooralsnog geen reden voor onderzoek. Wanneer de extra veiligheidsmaatregelen worden opgeheven, is niet duidelijk.

Bron: AD.nl 

 

Lees ook:Buikgriep eist leven in verzorgingshuis
Lees ook:Overleden baby slachtoffer ‘shaken baby syndroom’
Lees ook:Eerste Nederlandse dode gemuteerde versie van Mexicaanse griep
Lees ook:Postbodes ziek na legen postzak
Lees ook:Tweede bewoner tehuis overleden na buikgriep

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>