Extra veel groente en fruit niet beter na kanker


Het eten van grote hoeveelheden groente en fruit en weinig vetten, voorkomt niet dat mensen opnieuw borstkanker krijgen en heeft geen langer leven tot gevolg.

Uit een studie van onderzoekers onder 3000 Amerikaanse vrouwen met een vroege vorm van borstkanker blijkt dat overdreven gezond eten geen voordeel oplevert ten opzichte van een normaal, evenwichtig voedingspatroon.

Dat schreven de onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Californië, onlangs in het Journal of the American Medical Association (JAMA). „Het resultaat is ondubbelzinnig”, stelt hoofdonderzoeker John Pierce.

Tijdens de studie werden de vrouwen gedurende 6 tot 11 jaar gevolgd. Na gemiddeld 7 jaar was er geen verschil in terugkeer van de ziekte en overleving: in beide groepen ontwikkelde zo’n 17 procent opnieuw een borsttumor en in beide groepen overleed 10 procent van de vrouwen.

Aan het begin van het onderzoek kregen mensen te horen of ze een normaal voedingspatroon moesten volgen – met per dag gemiddeld zeven porties aan groenten en fruit – of een intensief programma – van twaalf porties – bestaande uit vijf scheppen groenten, 0,5 liter groentesap, drie stuks fruit, 30 gram vezels en 15 tot 20 procent minder vet. Volgens de onderzoekers bleven de twee groepen al die jaren de verschillende eetgewoonten regelmatig, maar niet dagelijks, vasthouden.

„Deze resultaten betekenen niet dat vrouwen geen aandacht moeten hebben voor wat ze eten”, zegt mede-onderzoeker Bette Caan. „Een gevarieerd voedingspatroon met voldoende groenten en fruit en regelmatig bewegen is nog altijd het beste om gezond te blijven.”

Opvallend is dat niemand van de vrouwen in de studie afviel. „Bloedtesten gaven aan dat vrouwen in de intensieve groep inderdaad meer groenten en fruit aten. Maar gezien de gemiddelde gewichtstoename is het duidelijk dat ze meer calorieën innamen dan ze opgaven.”

Er zijn daarom wel wetenschappers die stellen dat kankerpreventie zich meer moet richten op gewichtverlies en beweging dan op het eten van meer groenten en fruit.

Bron: reformatorischdagblad.nl 

 

Lees ook:Minder beroertes door meer groente en fruit
Lees ook:Rauwe groenten voorkomen beroerte
Lees ook:Groenten en fruit helpen minimaal tegen kanker
Lees ook:Dieet en beweging helpen tegen sterfte borstkanker
Lees ook:Met één portie groenvoer al minder kans op kanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>