Is het rechtvaardig om rokers meer premie te laten betalen?

Een interessante publicatie verscheen onlangs in het Erasmus Journal of Medicine: ‘Smokers should not cough up a higher health insurance contribution’, de auteur is onderzoeker Marianne Langhout van het Erasmuc MC. Zij is van mening dat personen die roken de gezondheidszorg niet meer, maar juist MINDER geld kosten.

Ze schetst het volgende beeld: Zodra mensen met roken stoppen, zullen hun medische kosten dalen, maar daarentegen stijgt hun levensverwachting. Met andere woorden komt het er op neer dat zij op latere leeftijd een beroep op de gezondheidszorg zullen doen.

De volgende woorden zijn niet van de onderzoeker in kwestie, maar je zou het als volgt kunnen interpreteren:

Wellicht maken de rokers die gestopt zijn op latere leeftijd meer gebruik van gezondheidszorg en kost het meer dan wanneer ze waren blijven roken….en een minder hoge levensverwachting hadden gehad. 

Ze vindt het dan ook ongepast en onrechtvaardig om rokers te verplichten tot meer premie. Ze stelt dan ook: Waarom zouden bijvoorbeeld mensen die veel alcohol drinken, of ongezond eten niet extra moeten betalen? Praktisch gezien lijkt het idee van een duurdere polis moeilijk uitvoerbaar. Mensen zijn niet geneigd toe te geven dat ze ongezond leven als dat leidt tot extra premie, meldt de onderzoeker.

bron: Erasmus Journal of Medicine

 

Lees ook:‘Dikkerds en rokers goedkoper dan gezonde mensen’
Lees ook:Rokers onderschatten risico’s van het roken
Lees ook:Ongezond gedrag verantwoordelijk voor slechts 5,7% zorgkosten
Lees ook:Roken kost jaren van ons leven
Lees ook:“Omdat jij rookt, kost dat mij 2000 euro per jaar!”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>