‘Beatrix is een gezonde jonge en knappe koningin’

Kroonjaren tellen, andere verjaardagen niet. Koningin Beatrix vierde daarom wel feest toen ze respectievelijk 60 en 70 jaar werd, maar 75 jaar, de leeftijd die ze op 31 januari bereikt, is eigenlijk alleen voor de buitenwereld bijzonder. Beatrix is niet de enige die er zo over denkt. Bij andere koningshuizen worden meestal ook alleen de kroonjaren uitbundig gevierd.

Ze zal wel enige aandacht besteden aan het jubileum, maar dan met het personeel, medewerkers en oud-medewerkers. Een soort reünie en geen verjaardagsfeest. Dat is immers op 30 april.

De robuuste gezondheid van Beatrix – ze boft, vindt ze zelf – geeft ook geen aanleiding tot verdere discussie of speculatie. Tijdens de recente staatsbezoeken Brunei en Singapore is gebleken dat van vermoeidheid of verminderde werklust geen sprake is. Met pensioen gaan is ook geen verplichting en bij haar collega’s is het ook geen gebruik. In Japan kan de keizer zelfs niet aftreden en de Deense koningin Margrethe (72) heeft ooit verklaard dat ze doorgaat tot ze dood van haar stoel valt.

Ook de Noorse en Zweedse koningen hebben gezegd dat pensionering geen optie is. Leeftijd kan voor Beatrix in elk geval geen argument zijn en regeringsduur ook niet. Bijna alle Europese monarchen zijn even oud en er zijn er genoeg die langer hebben geregeerd dan haar bijna 33 jaar.

Koning Bhumibol van Thailand spant de kroon: hij is 11 jaar ouder dan Beatrix en regeert sinds 1946. De Britse koningin Elizabeth wordt in april 87 en vierde vorig jaar haar diamanten jubileum (60 jaar). De Belgische koning Albert II is 78, de Noorse koning Harald wordt volgende maand 76 en de Spaanse koning Juan Carlos is net 75 geworden. Beatrix hoort zo bezien met haar 75 jaar tot de ‘jongeren’.

bron:  ANP

Lees ook:Koningin Maxima ontbijt met koffie, yogurth en vruchten
Lees ook:De Koningsspelen willen duidelijk maken dat sporten héél gezond is voor kids
Lees ook:Wat baart jouw zorgen?
Lees ook:Helft Nederlanders gunt roker geen nieuwe longen
Lees ook:Miley is de meest sexy vegetariër

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>