Een te hoog cholesterol is slecht voor je hart. Artsen raden aan om dierlijke vetten uit je dieet te bannen, om zo je cholesterol te verlagen. Maar Deense onderzoekers rapporteren dat kaas niet zo slecht voor je hart is als men dacht en daarom niet onder dezelfde schadelijke categorie als boter geschaard mag worden.
De Deense studie, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, toont aan dat mensen die dagelijks kaas eten een lager LDL-gehalte (slecht cholesterol) hebben dan mensen die dagelijks een soortgelijke hoeveelheid boter consumeren.
De onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen wilden weten wat voor effect kaas en boter hadden op HDL, LDL en het totale cholesterolgehalte. Hiervoor volgden ze vijftig mensen die op een advertentie in lokale kranten hadden gereageerd. Gedurende zes weken volgde elke deelnemer een gecontroleerd dieet en at daarbovenop dagelijks een afgemeten hoeveelheid kaas of boter. Beide zuivelproducten waren gemaakt van koeienmelk.
Hierop volgde een 14-daagse “detox-periode” waarin de participant terugkeerde naar zijn of haar gebruikelijke dieet. Daarna switchten ze en aten de voormalige kaaseters boter, en andersom.
Ondanks dat de kaaseters meer vet aten dan gebruikelijk, vertoonden ze geen verhoging in hun LDL of totale cholesterolgehalte. Dit terwijl deze zelfde participanten gedurende hun boterperiode een stijging in hun LDL-gehalte vertoonden van gemiddeld zeven procent.
De auteurs zijn er nog niet achter waarom het cholesterol van mensen anders reageert op kaas dan op boter.
bron: dokterdokter.nl
Lees ook:Is Dr. Frank dieet wel goed voor je cholesterol?
Lees ook:Mediterraan eten goed voor je cholesterol
Lees ook:‘Pas op met cholesterolverlagend product’
Lees ook:Melk verlaagt kans op hart- en vaatziekten wél
Lees ook:Handje noten goed voor de lijn
het is belangrijk te weten dat Cholesterol en Vet heel belangrijk zijn voor de gezondheid, o.a. hart en bloedvaten,immuunsysteem, stofwisseling, vitaminen en mineralen,etc..
Becel; = Slecht voor hart en bloedvaten!!,teveel Plantesterolen, linolzuren transvetten(ook verharde olien en vetten)
niet samen gebruiken met cholesterolverlagers(Statines)
cholesterolverlagers ook niet met Antidepressiva
“boter of margarine” eye opener
meer info;
over cholesterol en vet; dr Uffe Ravnskov
“de leugen van de cholesterol” prof.dr Walter Hartenbach
-dr Malcolm Kendrick; “de Cholesterolmythe”
dr Stephan Sinatra; over o.a Statines
bijwerkingen van Statines;o.a. diabetes, spier- en gewrichtsklachten,aantasting hersenen/geheugen (TGV)en nog vele
ernstige klachten.
“Wat gebeurt er als je te weinig vet eet?” dr Mary Enig
goede vetten zijn; extra virgine kokosolie, olijfolie, vette vis, ongeroosterde noten en zaden, avocado,grasroomboter
-Kokosolieplein.nl
Mens Sana.nl/vitaminen
dr Gert Schuitemaker;
“Nieuw licht op vitaminen D en chronische ziekten”
“Het gouden boekje voor het hart”
-Wijwordenwakker.org / transvetten, cholesterol, margarine
Dit artikel geeft aan wat de invloed van verschillende zuivelproducten is op bloedspiegelwaarden, die op zich niets zeggen. Zo goed als helemaal niets over de invloed op de gezondheid, levensverwachting, kans op hartziekte etc. etc. “Boter is slechter voor je dan kaas” is dan ook een misleidende titel die gecorrigeerd zou moeten worden.