Volledig verlamde patiënt brengt zijn levensverhaal

oogwenk

Op een zonnige zondagmorgen in februari 2008 verandert het leven van de succesvolle expat Paul Trossèl (1971) en zijn zwangere vrouw Arianne (1972) volledig. Terwijl zij staat te douchen en hun zoontje televisie kijkt, krijgt hij op de bank een hersenstaminfarct. Hij ontwaakt weken later als gevangene van zijn eigen lichaam. Zijn geest is nog vlijmscherp, maar zijn lijf volledig verlamd. Zelfs praten gaat niet meer. Van hun onbezorgde bestaan is in één klap niets meer over. Oogwenk is een confronterend, ontroerend en bij vlagen hilarisch boek over liefde, vriendschap en verrotte pech. Hoe lang houd je hoop? Hoeveel geef je op voor het geluk van je geliefde? Is een verlamde vader beter voor een kind dan geen vader? Kent vriendschap grenzen? En wat maakt het leven nou eigenlijk de moeite waard? Oogwenk is een zoektocht naar de antwoorden. Een beklemmend verhaal over de gevangenis van het locked-in syndroom prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie Journaliste Laura van der Burgt (1974) leerde Paul kennen tijdens een interview voor LINDA. Magazine over mensen met het locked-in syndroom. Oogwenk is haar tweede boek.

Locked-in patiënt Paul Trossél, die negen jaar geleden plotseling volledig verlamd raakte als gevolg van een hersenstaminfarct, heeft een boek geschreven door te knipperen met zijn ogen.
De jonge vader van twee kinderen en voormalig topmanager wil mensen inspireren met zijn positieve levensmotto. Want ook al zit hij gevangen in zijn eigen lichaam, zijn geest is nog vlijmscherp. Pauls boek Oogwenk verschijnt eind deze week.

Negen jaar geleden kon Paul Trossél van de ene op de andere seconde niet meer bewegen. Ook zijn spraak raakte hij kwijt. Maar zijn mentale vermogens bleven als vanouds. Artsen stelden een hersenstaminfarct vast met als gevolg het Locked-in syndroom. Herstel is niet meer mogelijk.

Samen met journaliste Laura van der Burgt en met hulp van zijn vrienden en familie schreef hij zijn levensverhaal in Oogwenk. Ze communiceerden letter voor letter met behulp van een letterkaart. Paul knipperde met zijn ogen om de juiste letter aan te duiden. Daarnaast bediende hij een computer met behulp van een sensor op zijn voorhoofd.

Oogwenk is een zoektocht naar antwoorden op levensvragen zoals: hoe lang houd je hoop, is een verlamde vader beter voor een kind dan geen vader, kent vriendschap grenzen en wat maakt het leven nu eigenlijk de moeite waard? ‘Het leven is wat je er zelf van maakt’, laat Paul Trossél weten.

Op zondagmiddag 24 september wordt Pauls boek officieel gepresenteerd in voetbalstadion De Galgenwaard, direct na de wedstrijd Utrecht – PSV.

Lees ook:Zaaddonor zwijgt over psychische ziekte
Lees ook:Labyrint: over het mysterie coma
Lees ook:Sonja Bakkers vierde boek nu al bestseller
Lees ook:Baby op komst? Verdubbel je geluk!
Lees ook:Opvoedingsstijl vader van invloed op gewicht kind

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>