Watermeloen zorgt snel voor betere bloeddruk

Watermeloensap is een interessant nieuw voedingsmiddel. Het is rijk aan bouwstoffen voor het essentiële aminozuur arginine. Arginine is noodzakelijk bij de de opbouw van stikstofmonoxide [NO] dat de bloeddruk verlaagt, bloedklonteren voorkomt en beschermt tegen hartinfarcten.

Na drie weken bij elke maaltijd een glas watermeloensap nam de hoeveelheid arginine in het bloed met 22% toe, constateerden Amerikaanse onderzoekers van onder andere ARS en de University of Nevada.

Stikstofmonoxide [nitric oxyde] zorgt voor het verwijden van de bloedvaten, wat leidt tot een goede bloedcirculatie waardoor zuurstof en voedingsstoffen beter getransporteerd kunnen worden naar de spieren. Daarom nemen ook sporters soms extra arginine.

Hoge orale inname van arginine kan leiden tot diarree, daarom wordt vaak L-citrulline genomen, dat kan worden omgezet naar arginine. Watermeloen bevat veel L-citrulline.

De Amerikaanse onderzoeksgroep onder leiding van Julie Collins testte groepen van 12-23 personen die verschillende hoeveelheden watermeloensap kregen. De groep met de hoogste consumptie kreeg 1560 gram sap per dag, overeenkomend met 2 gram L-citrulline. Zij vertoonden na 2 weken een toename van de hoeveelheid arginine in het bloed van 22%.

Er werd slechts 3 weken getest dus het is niet bekend of de arginineniveaus verder toenemen met langduriger consumptie. Het onderzoek bewijst dat citrulline uit de watermeloen in het lichaam goed wordt omgezet tot arginine.

Dat is het startpunt voor verder onderzoek naar de rol van watermeloen om het metabolisme en de functies van bloedvaten te verbeteren en de weerstand en veroudering van weefsels tegen te gaan. Watermeloen is ook rijk aan lycopeen, een antioxidant die in toenemende mate wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen om de gezondheid te verbeteren. 

Bron: agriholland.nl 

Lees ook:Noten zijn goed voor je cholesterol
Lees ook:‘Minder zout verkleint kans op maagkanker’
Lees ook:Zó blijf je na je dieet op gewicht
Lees ook:Rood vlees verhoogt risico op diabetes type 2
Lees ook:Nederlanders krijgen nog steeds te veel zout binnen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>