‘Omstreden dotterbehandeling tegen MS werkt niet’

Tientallen Nederlanders hebben zich in de afgelopen maanden in het buitenland laten dotteren in de hoop dat ze daarmee  van multiple sclerose (MS) kunnen genezen. Niet doen, zeggen artsen van het VU medisch centrum in Amsterdam. Het kost je enkele duizenden euro’s en het is niet bewezen dat de behandeling werkt.

De Amsterdamse wetenschappers bogen zich afgelopen maanden over de omstreden dotterbehandeling van de Italiaanse vaatchirurg Zamboni en kwamen tot de conclusie dat er vooralsnog geen bewijzen zijn dat dotteren helpt tegen MS.

Volgens de huidige opvattingen is MS een auto-immuunziekte is, die ontstaat doordat de afweercellen van de patiënt het zenuwweefsel aantasten. Daardoor werken de zenuwbanen steeds slechter, wat resulteert in verlammingen, spasmen, tintelingen en gevoelloosheid.

De Italiaanse arts Zamboni heeft een andere theorie. Volgens hem begint de ziekte met een vernauwde ader in de hals. Door de vernauwing, volgens hem bij alle MS-patiënten aanwezig, kan het bloed de hersenen moeilijk verlaten en stroomt het zelfs de verkeerde kant op. Daardoor zouden de klachten ontstaan.

Onderzoekers van het VUmc MS Centrum Amsterdam hebben in recent onderzoek ontdekt dat vernauwingen in de halsaderen net zo vaak voorkomen bij mensen met MS als bij gezonde personen. Bovendien blijkt dat deze vernauwingen niet leiden tot problemen met de afvoer van bloed uit de hersenen. Daarmee is volgens de wetenschappers het theoretische fundament onder de behandeling grotendeels weggeslagen. 

Het onderzoek van VUmc is gedaan met relatief weinig proefpersonen – 20 gezonde mensen en 20 MS-patiënten – dus het is nog niet zeker dat alle MS-patiënten baat hebben bij de dotterbehandeling. Volgens VUmc-neuroloog Bob van Oosten is het echter wel onwaarschijnlijk. 

‘Maar we kunnen niet uitsluiten dat het voor een kleine groep anders ligt’, zegt hij vandaag in dagblad Trouw. ‘Daar gaan we nu naar kijken.’

Intussen zijn ook onderzoekers in andere landen bezig met het controleren van Zamboni’s bevindingen. Van Oosten verwacht dat ze hetzelfde zullen vinden als in Amsterdam.

Bron: VUmc

Lees ook:‘Hartoperatie beter voor complexe patiënt dan dotteren’
Lees ook:Nieuwe dotterbehandeling spaart jaarlijks 200 levens
Lees ook:Hartpatiënt dag na dotteren weer thuis
Lees ook:Zorgen over nachtelijke dotterbehandeling
Lees ook:VUmc opent academische huisartsenpraktijk

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Omstreden dotterbehandeling tegen MS werkt niet’

  1. H.D.B. Go

    In artikelen en documentaires valt de laatste tijd nogal wat te vernemen over stamcellen. Is daar nog iets onderzocht met betrekking tot multiple sclerose?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>