Te laat een hielprik door de feestdagen


Het is toch wat! Door de feestdagen die eraan komen, dreigen pasgeboren baby’s hun hielprik te laat te krijgen.

Hemelvaartsdag valt dit jaar op donderdag 1 mei. Een dag eerder is het Koninginnedag en veel gemeenten willen op vrijdag 2 mei de deuren gesloten houden.

Bij elkaar opgeteld betekent dat dat ouders van woensdag 30 april tot en met maandag 5 mei (kennelijk zijn gemeentehuizen gesloten op Bevrijdingsdag) geen aangifte kunnen doen van de geboorte van hun kind.

Op basis van die aangifte komt enkele dagen later – bij voorkeur tussen 2 en 4 dagen na de geboorte – de wijkverpleegkundige langs om de hielprik af te nemen. Met de hielprik kunnen 17 ernstige aandoeningen opgespoord worden.

Het ministerie van VWS heeft een dringend beroep op gemeenten gedaan om de vrijdag na Hemelvaart open te zijn voor ouders die aangifte willen doen van de geboorte van hun kind. Blijven zij die dag dicht, dan kan het te lang duren voor de kersverse inwoner een hielprik krijgt.

„Hiermee kunnen levens gemoeid zijn”, is de dreigende taal die het ministerie gebruikt in een brief die alle gemeenten ontvangen.

Lees ook:Toch nieuwe hielprik op 1 januari
Lees ook:‘Ook onbehandelbare ziekten moeten in de hielprik’
Lees ook:Hielprik wordt niet altijd effectief ingezet
Lees ook:Al 21 aangiften tegen Ruwaard Ziekenhuis
Lees ook:Hielprik spoort meer zieke kinderen op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>