Strikt dieet helpt kinderen met ADHD

Een streng dieet heeft bij een groot deel van de kinderen met de aandachtsstoornis ADHD een gunstig effect op hun gedrag. Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer het het ADHD Research Centrum Eindhoven, Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het UMC St Radboud. De kinderen zouden daardoor met veel minder medicijnen toekunnen.

De onderzoekers adviseren het zogeheten RED-dieet op te nemen in het behandelprotocol van kinderen met ADHD.

RED staat voor Restricted Elimination Diet. Het is een dieet waarbij alle voedingsmiddelen waarop kinderen zouden kunnen reageren, gedurende vijf weken worden weggelaten.

In de praktijk betekent dat hun dieet in die eerste weken vooral bestaat uit voedingsmiddelen die vrijwel zeker geen allergische reactie veroorzaken: water, vruchtensap, rijst, wit vlees en groente. Als dat goed gaat, worden afzonderlijke voedingsmiddelen stuk voor stuk weer aan het dieet toegevoegd. Dan blijkt op welk specifiek voedingsmiddel een individueel kind reageert.

‘Bij de een is dat een tomaat’, zegt Prof. dr. Jan Buitelaar, hoogleraar psychiatrie bij het UMC St Radboud en wetenschappelijk begeleider van de studie, vandaag in Trouw. ‘Soms zijn het verschillende dingen. Daarom is er een diëtist nodig die een afgewogen eetpatroon samenstelt. Ouders kunnen beter niet zelf experimenteren.’

Er waren al eerder aanwijzingen dat kinderen met ADHD goed reageren op een eliminatiedieet, maar de onderzoeksgroepen waren klein of streng geselecteerd. Een gezamenlijk onderzoek van meerdere Nederlandse onderzoeksinstituten onder 100 kinderen met ADHD toont nu aan dat het eliminatiedieet bij tweederde leidt tot een aanzienlijke gedragsverbetering.

Bij 64% van de kinderen die het RED-dieet hadden gevolgd was er na afloop geen sprake meer van ADHD. In de controlegroep was geen verschil in gedrag van de kinderen meetbaar. Leerkrachten en ouders die eveneens vragenlijsten invulden, rapporteerden ook grote verbeteringen in het gedrag van de kinderen, die het dieet volgden.

Het dieet had ook een zeer gunstig effect op kinderen met ODD, een aandoening die gekenmerkt wordt door opstandig en brutaal gedrag.

Buitelaar: ‘Dit onderzoek toont aan dat het zinvol is om het RED-dieet standaard toe te passen bij kinderen met ADHD of ODD zodat uitgezocht kan worden of de aandoening wordt uitgelokt door voeding. Het is wel belangrijk dat ouders hiervoor een deskundige in de arm nemen, want het dieet moet zorgvuldig worden uitgestippeld en opgevolgd.’

Het onderzoek wordt morgen gepubliceerd in het gezaghebbende weekblad The Lancet.

Bron: UMCN

Lees ook:Dieet helpt spectaculair bij ADHD
Lees ook:Dieet vermindert ADHD-klachten
Lees ook:Suiker veroorzaakt geen hyperactiviteit
Lees ook:Relatie voeding en ADHD is nog onduidelijk
Lees ook:Omega-3 en Omega-6 vetzuren verlichten symptomen ADHD

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Strikt dieet helpt kinderen met ADHD

 1. Didy

  Eindelijk erkenning voor kinderen met ADHD!!!! Voor mij een heel bijzondere dag. Heb alle artikels uit de kranten gelezen en kijk maandag 7 februari a.s. naar het programma op Een Vandaag, Nederland 1. Kijk ook even op de website http://www.levendvoedsel.nl. Hierop vind je o.a.ook informatie over de relatie tussen voeding/voedselintoleratie en gedrag. Ook vind je de informatie in sommige boekjes, die staan vermeld op de site.

  mvrgr

  Didy

    /   Reply  / 
  1. Jacob klompstra

   Voor de meeste ADHD ers is dit een fopspeen Bij een dieet moet je struktuur hebben en dat hebben ADHDers niet.en het onderzoek is niet afgerond.en kost veel geld voor de client, dit wordt niet vergoed .maar het kan een aanvulling zijn voor enkele mensen ,maar het is niet de grote oplossing voor het probleem .

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>